„Imádkozzál és legózzál"
Madocsai Bea 2020. február 01.

„Imádkozzál és legózzál"

Keresztény Kocka Klub a plébánián.

aa1_53.jpg
Az, hogy a gyerekek összejönnek közösen játszani, egyre ritkább. Nem is kell felkeresniük egymást, ki-ki otthonról nyomogathatva a gombokat lehet akár egy csapatban is olyan "barátaival", akikkel személyesen még sosem találkozott. Már ha csak annyit elér Mihályi Miklós előszállási plébános kezdeményezése, hogy a hittanosai felállnak a kütyük mellől, kimozdulnak otthonról - a szülők a megmondhatói - milyen nagy dolog!

A Legó liga, ahogy ezt a maroknyi, ministránsokból álló csoportot elnevezték, a közös játék élményén, az együttműködés gyakorlásán, az önfeledt időtöltésen túl a hithez, Istenhez is közelebb viszi a fiatalokat.


A legtöbb helyen a szülők az iskolában a kötelezően választható hittanra beíratják a gyerekeket és nyolcadik osztályos korukig, bérmákozásig még el-eljárnak misére, de aztán eltűnnek a templom közeléből.


Mit lehetne tenni, hogy ez ne így legyen? Két évtizede már foglalkoztatta Miklós atyát ez a kérdés, s akkor indiították el a "Világunk templomai" kezdeményezést. Kétezer templom képét gyűjtötték össze a Föld minden tájáról a Szentév tiszteletére, megváltásunk kétezredik évfordulójára, s vándorkiállításként bemutatták országszerte, méghozzá világi helyszíneken, például bevásárló központokban, hogy az emberek föltehessék maguknak a kérdést: mit keresnek a mai világban a templomok?
Az ebben a programban résztvevő fiatalok és szüleik ma is aktív tagjai az egyházközségnek.


De térjünk vissza a legózásra! A Kisboldogasszony templom plébánosának gyerekkorában még nem volt legója, mégis úgy érezte, ez a játék alkalmas lehet közösségteremtésre, alkotásra, beszélgetésre.
Az egyelőre tíz gyerekből álló "Legó liga" havonta rendszeresen összejön imádkozni és játszani, a szülők pedig szervezik az utazásokat, találkozókat, hiszen a társaság célja, hogy a profán játékkal a zarándoklatokon, búcsúkon, egyházi rendezvényeken megjelenjenek.

- A játékon keresztül megtanuljuk, hogy az Isten számunkra értelmet és szabad akaratot adott. Amink van, az a kiöntött halmaz, a "káoszban lévő" legókocka-kupac, amiből a gyerekek találékony elméje és szabad akarata tud megvalósítani valamit, akár kolostort, akár bibliai jelenetet, karácsony előtt például Betlehemet, aztán a kánai menyegző történetét.
A plébános bízik abban, hogy a gyerekeket az állandó programok által sikerül megőrizni a hitben, az imádságban és a közösségben.
Ráadásul áprilistól a templomban megkeresztelt, de iskolába még nem járó gyerekek számára elindul a Duplurkó, a duplóval játszó kisebbek köre.

Az előszállási Legó-ligások évente Keresztény Kocka Klub találkozót is meghirdetnek augusztus utolsó szombatjára. A személyes kapcsolatok kiépítése érdekében nem is hoznak létre erről internetes felületet, hogy az a fiatal, vagy az a csoport, amelyik szeretne résztvenni ezen a rendezvényen, vegyen a kezébe tollat, papírt, írjon levelet a plébániára, sétáljon el vele a postára, adja föl, és majd a saját postaládájában megtalálja a választ. 


Mihályi Miklós plébános hosszú távra tervez. Az előszállási Kisboldogasszony templom felszentelésének 250. évfordulója 2029-ben lesz, akkora a Legó ligát alkotó gyerekek érettségiző korba kerülnek, ők már bevonhatók lesznek a különféle missziós feladatokba. Ha sikerül minden évben bővíteni a közösséghez tartozók számát, akkor a jubileumi szentmisén 250 liga-tag vesz majd részt.
Aki csatlakozni szeretne a Keresztény Kocka Klub, vagy a saját plébániáján létrehozandó Legó ligához kérne tanácsot, esetleg arra kíváncsi, mivel készülnek az előszállásiak a szeptemberi budapesti Eucharisztikus Kongresszusra, írjanak Mihályi Miklós plébánosnak a Római Katolikus Plébánia 2424 Előszállás, Szöglet kert 3. címre.

(Fotó: plébánia, pxhere)
süti beállítások módosítása