Újrahasznosított műanyag a "kerekeseknek" szánt út burkolatában
SZEMlélek 2019. december 12.

Újrahasznosított műanyag a "kerekeseknek" szánt út burkolatában

Tesztelik az első húsz métert, és ha beválik, többszázezer palack hasznosul.

aa3_7.jpg
Follonicában (Olaszország) aszfalt helyett új burkolattal kísérleteznek a helyi könyvtárhoz vezető "kerekes" út kiépítésekor. A babakocsis családok, kerekesszékes személyek számára átalakított út első húsz méteréhez hatvanezer műanyag palackot használtak föl.
A keskeny és kövekből kirakott járdán eddig nehezen fértek el és meg-megakadtak, most a kiszélesített, sima felületen kényelmesen gördülnek a kerekek.
aa4_4.jpg
Mirjam Giorgieri környezetvédelmi tanácsos hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés sikeréhez mindenki hozzájárult, aki a saját hulladékát gondosan szétválogatja és a megfelelő szelektív gyűjtőhelyre viszi.
A további kétszázötven méteres út megépítéséhez az eddigi tapasztalatok alapján végzett számítások szerint hétszázötvenezer palackot fognak hasznosítani.
aa1_16.jpg
A tengerparti város polgármestere, Andrea Benini elmondta, hogy az innovatív eljárásuk igen széles körben váltott ki érdeklődést nem csak Olaszországban, de nemzetközi viszonylatban is. A teljes út kiépítését még december folyamán szeretnék befejezni.
(Forrás, fotó: positizie.it; illusztráció: pixabay)
süti beállítások módosítása