Palesztin csecsemő életét mentette meg az izraeli baba szíve
SZEMlélek 2019. november 19.

Palesztin csecsemő életét mentette meg az izraeli baba szíve

Palesztin és zsidó édesanyák a háborús viszálykodás közepette a mindenen felülemelkedő segítségnyújtásról tanúskodnak.

a4_6.jpg
Betegségben elhunyt izraeli kisbaba szívét kapta meg a tizennyolc hónapos Mussa Assaqra. A kislány olyan súlyos szívelégtelenségben szenvedett, hogy néhány hónapja át kellett szállítani a Tel ha-Shomer (Sheba) kórházba, ahol gépekre kapcsolva tartották fönn a szív és a tüdő működését.
A helyzete orvosilag kilátástalanná vált, ám ekkor érkezett a hasonló korú izraeli csecsemő halálhíre. Mivel a baba szülei fölajánlották gyermekük szerveit transzplantáció céljára, Mussa új szívet kaphatott, ami megmentette az életét.
Kezdő képünk egy két évvel ezelőtti történet szereplőit mutatja. Akkor bejárta a világot annak a zsidó nővérnek a gesztusa, amiről ő csak annyit mondott:
Ezt minden anya megtenné.
Az történt ugyanis, hogy egy palesztin család autóbalesetet szenvedett. Az édesapa a helyszínen életét vesztette, az édesanya pedig a nagyon súlyos fejsérülése miatt képtelen volt a csecsemőjét szoptatni. A baba a kórházban a cumisüveget nem fogadta el, a kétségbeesett nagynéni pedig az ápolónőktől kért segítséget, hátha valami megoldást találnak.
Az egyik nővér azonnal fölajánlotta, hogy megszoptatja a kicsit, hiszen éppen neki is van kisbabája. A nagynéni nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy egy zsidó nővér az, aki hajlandó megetetni a palesztin kisbabát.
Miután a nagynéni hazavitte a kisfiút, a nővér egy Facebook csoportban keresett szoptatódajkát a csecsemő számára, a felhívására többen is jelentkeztek.
Visszatérve a mostani esetre: a szívátültetésben részesült palesztin kicsi édesanyja, Tamer Assaqra - az Ynet oldal beszámolója szerint - találkozni szeretne az izraeli baba szüleivel.
Szeretném - fogalmazott - ha az ilyen esetek a két nép közeledését szolgálnák.
(Forrás: Ynet via shalom.it; fotó: parents.fr)
süti beállítások módosítása