Leparancsolták a turistákat a szent hegyről!
SZEMlélek 2019. október 25.

Leparancsolták a turistákat a szent hegyről!

Ma van az utolsó nap, amikor megengedik azt, hogy a hegymászók felmenjenek a híres vörös sziklára, az Ulurura, az Ayers Rockra Ausztráliában.  Emiatt  hetekig hosszú sorok voltak ott, mert az emberek még egyszer meg akarták mászni a kontinens közepén található ikonikus sziklára.

2048x1152_6.jpg


Az őslakosok, a kontinens eredeti lakosai, évek óta felszólítják a turistákat, hogy ne menjenek tovább az Uluruba. A szikla szent az Ananguknak, akik a környéken élnek.

A sziklában él állítólag őseik szelleme. Ez a tudás fontos szerepet játszik hitükben és kultúrájukban. Ezért a hagyományos jogszabályok nem engedélyezik a hegymászást az Uluru-ban.

A hegy lábánál különböző helyeken figyelmeztető táblák is vannak ilyen szövegekkel: "Ez a házunk. Kérjük, ne mássz fel." Az eredmény: két évvel ezelőtt a látogatóknak mindössze 16% -a ment fel, de ebben az évben, és különösen az elmúlt hónapokban sokkal többen. Az elmúlt hónapban a közelgő bezárás miatt már hosszú sorok kígyóztak. Az embereket vonzotta a tudat, "hogy már nem lehet" - nem mintha eddig megengedték volna! 

Aki kísérletet tett arra, hogy meghódítsa a hegyet, 390 Euró bírságot vont maga után. Ez az összeg a jövőben még nagyobb lehet; talán még börtönbüntetéssel is fenyegetnek majd.

Az egyik utolsó ember, aki felment, Drew Martin. Anyja nagybátyja már 1933-ban felmászott az Ulurába, a helyi őslakosokkal együtt. Ezért akar egy nap a szent szikla felé menni. Ugyanakkor megérti, hogy vége lett a turisztikai mászásnak.

Az Uluru 348 méteres. Nagyon meredek, és csúszós is lehet. Nyáron nagyon meleg, a 47 fok sem ritkaság.

(Forrás: NOS.nl)

süti beállítások módosítása