A heves esők eloltották a bolíviai esőerdőket pusztító tüzeket
SZEMlélek 2019. október 10.

A heves esők eloltották a bolíviai esőerdőket pusztító tüzeket

A napok óta tartó heves esők eloltották a bolíviai esőerdőket két hónapja pusztító tüzeket. A műholdas feltételeken nem látható több égő vagy újraaktiválódott tűz.

bolivia.jpg

Kelet-Bolívia régióit erőteljesen sújtották a tüzek, a lángok több mint négymillió hektárnyi területet perzseltek fel a helyi hatóságok szerint. Az esőzések segítettek a bolíviai katonaságnak abban, hogy megfékezzék a Chiquitania régióban tomboló lángokat. A száraz erdőségeket magában foglaló terület évszázadok óta az itt élő őslakos közösségek otthona.

Az országos meteorológiai szolgálat közlése szerint jelenleg nincsenek már tüzek Chiquitaniában. Ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy várhatóan visszatér az erős napsütés és a magas hőmérséklet a terület fölé, ami ismét megnöveli a tüzek kialakulásának lehetőségét.

Williams Kaliman, a fegyveres erők parancsnoka közölte, egyelőre nincsenek arra irányuló tervek, hogy visszahívják azt az ötezer katonát, akiket az elmúlt húsz év legpusztítóbb bolíviai tüzeinek megfékezésére küldtek ki.

Pénteken a fővárosban százezrek tüntettek, mivel véleményük szerint a kormány túl lassan reagált a tüzekre. A bírálók szerint a fakitermelés mértékének a kormány által engedélyezett növekedése okolható a katasztrófáért.

A kormány szerint több mint 20 millió dollárt költöttek a lángok megfékezésére. A válság kezelését illető kritikák jelentősen csorbították a bolíviai elnök, Evo Morales népszerűségét.

A szomszédos Brazíliában szintén jelentősen csökkent az amazóniai erdőtüzek száma szeptemberben az időjárási tényezők változásának és az ország katonaságának köszönhetően.

(Forrás: elobolygonk.hu)

süti beállítások módosítása