Európai bírósági ítélet alapján kell eltávolítani egy szerb ortodox templomot Boszniában
SZEMlélek 2019. október 01.

Európai bírósági ítélet alapján kell eltávolítani egy szerb ortodox templomot Boszniában

Az Emberi Jogok Európai Bírósága arra kötelezte Bosznia-Hercegovinát, hogy távolítson el egy két évtizede épült szerb ortodox templomot egy bosnyák háborús menekült kisajátított földjéről.

fata.jpg

Fata Orlovicot és családját az 1992-1995-ös boszniai háború idején üldözték el otthonából, és terelték a kelet-boszniai Srebrenicába, a család egy része azonban megszökött a boszniai szerb katonáktól, így elkerülte az 1995-ös mészárlást, és néhány évvel később visszatért szülőfalujába, Konjevic Poljéba, ahol akkor már a ház közvetlen közelében egy ortodox templom állt. A család pert indított kisajátított földje visszaszerzése érdekében.

Fata Orlovic férjét, valamint több mint húsz családtagját mészárolták le a boszniai szerbek 1995 júliusában Srebrenicában. A vérengzést - amelynek során mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút öltek meg - a hágai Nemzetközi Törvényszék több vádlott elleni ítéletben népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága most kimondta, hogy a család földjét teljes egészében vissza kell szolgáltatni, ami a templom lebontásával is jár. Emellett a 73 éves Fata Orlovicnak ötezer, további 13 családtagjának pedig két-kétezer eurós kártérítést ítélt meg a testület. Az ítélet végleges és kötelező érvényű, Bosznia-Hercegovinának három hónapja van a templom épületének eltávolítására.

Az elüldözött bosnyákok házaiba gyakran költöztek be szerbek, akik Bosznia-Hercegovina bosnyákok és horvátok lakta részeiből érkeztek a boszniai Szerb Köztársaság területére. Számos házfoglaló később sem volt hajlandó kiköltözni a sajátjának vélt ingatlanból. Az 1992-1995-ös boszniai háború idején, valamint a harcok lezárását követően a bosnyákok, a horvátok és a szerbek templomok, illetve mecsetek építésével igyekeztek megszilárdítani jelenlétüket a meghódított területeken.

(Forrás: MTI, fotó: yenisafak.com)

süti beállítások módosítása