Manfred Weber: Teljes újrakezdésre van szükség a migrációs kérdésben
SZEMlélek 2019. szeptember 23.

Manfred Weber: Teljes újrakezdésre van szükség a migrációs kérdésben

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szerint szükséges lenne felszámolni a kelet-nyugati megosztottságot is.

mweber.jpg

A német politikus a Welt am Sonntag című lapnak adott interjút, amit a mandiner.hu szemlézett magyar nyelven. Az alábbiakban néhány gondolatot idézünk Manfred Weber válaszaiból.

a kelet-nyugati megosztottságot fel kell számolni. A nyugat-európaiaknak fel kell fogniuk, hogy
nem lesznek automatikusan ők a jobb demokraták. Például Lengyelországban is vannak olyan ellenzéki erők, akik szenvedélyesen küzdenek a jogállamiságért. Mindeközben a szélsőjobboldali Le Pen pártja az EP-választásokon a legerősebb párt lett Franciaországban.

Teljes újrakezdésre van szükség a migrációs kérdésben. A Juncker-bizottság terveit blokkolták. Öt év telt el, ami szinte teljesen leépítette az európai szolidaritást. Nagy szükségünk van egy teljesen új javaslatra, ami a migránsok elosztását célozza. A kötelező kvóták ügyét lezártuk. Belső szolidaritásra van szükségünk, de a külső határok védelme és a kibocsátó országok megsegítése most elsőbbséget élvez. Az uniós határvédelmi hivataloknak kell eldönteniük, hogy egy adott migránsnak van-e esélye menedékjogot kapni – és ha nincs, akkor azonnal el kell távolítani.

Az EU, ahogy megállapodtunk, 2016 óta majdnem hatmilliárd euróval támogatta a segélyszervezeteket és civil szerveződéseket, hogy segíteni tudják a menekülteket. Szóval ott helyben segítünk.

(Forrás és fotó: welt.de via mandiner.hu)

süti beállítások módosítása