"Láttam a magzatot – olyan volt, mint aki az életéért küzd"
SZEMlélek 2019. szeptember 11.

"Láttam a magzatot – olyan volt, mint aki az életéért küzd"

Huszonkétezer élet elvételében közreműködött Abby Johnson, a pszichológus édesanya. Aztán történt valami...

abortuszos.jpg

Az amerikai Abby Johnson nyolc éve volt már a „Tervezett szülőség” (Planned Parenthood) elnevezésű intézménylánc egyik központjának  igazgatója, amikor először kell beugrania helyettesíteni valakit, és így asszisztálnia egy tizenhárom hete várandós nőn elvégzett művi terhességmegszakításban.

Még pszichológus hallgatóként került kapcsolatba ezzel az abortuszklinikaként is működő „kórházzal”. A sokévnyi munkája során sosem látta, hogyan is történik az abortusz. Azon a napon arra kérik, hogy a műtőben a „páciens” hasán tartsa az ultrahangos készülék vizsgálófejét, hogy az orvos lássa a magzatot, így a megfelelő helyre tudja irányítani a szívócsövet.

abortusz_1.jpg

Az igazgatónő, aki korábban kétszer is került olyan élthelyzetbe, hogy a legjobb megoldásnak azt látta, hogy elvetesse a gyerekét, és az esemény idején már maga is édesanya, a fejlett technikának köszönhetően a képernyőn tökéletesen látja a babát, amint igyekszik elmenekülni a cső elől, de az anyaméhen belül nem tud messzire húzódni. Először az egyik lábát, majd a másikat tépi le a vákuum, végül a kis test is annyira szétroncsolódik, hogy átfér a szűk csövön, be valamiféle nagy „darálóba”.

abortusz6.jpg

A pszichológusnő elborzadva szembesül azzal, amibe korábban talán bele se gondolt: a baba próbál életben maradni… Ez a látvány hozott fordulatot Abby életében, vagy a kerítésen kívül rendszeresen megjelenő, Istenhez fohászkodó családtagok és aktivisták kitartó jelenléte? Talán az évekkel korábban egy életvédő szervezet tagjainak a klinika előtt negyven napon keresztül éjjel-nappal folytatott imádsága? Vagy már akkor elkezdett benne átbillenni valami, amikor megtudta, hogy új abortuszklinika épül, ahol a huszonnegyedik hétig elvégezhető lesz az abortusz, ráadásul az „egészségügyi központ”-hálózat célkitűzése a művi terhességmegszakítások számának megduplázása a kívánt bevétel érdekében?

abortusz3.jpgAbby Johnson és az őt játszó színésznő

Ki lehet-e szállni a gépezetből? Mit kezdhet a gyötrő bűntudattal, hogy huszonkétezer megfogant magzat az ő tevékeny közreműködésével nem született meg? Hogyan lehet megbékélni a múlttal? A Nem tervezett című, igaz történetet elbeszélő film itt nézhető meg.

Válságterhesség esetén segítő szervezetek hazánkban:
Gólyahír Egyesület; krízis vonal: 06-80-203-923
Együtt az Életért Egyesület: 06-30-598-0198
Kiáltás az Életért Alapítvány: 06-70-225-2525

Az abortuszon átesettek számára:
"Ne félj, nem ítéllek el" (legközelebbi hétvége szept. 26-29.)
Ráhel Szőlőskertje (legközelebbi hétvége nov.8-10.)

Azóta, hogy 2009-ben Abby otthagyta az abortuszklinikát, férjével nyolc gyermeket nevelnek, és mindenkinek elmondják, hogy van még két gyermekük a mennyben. 

(Fotó: texasmothly.com, thedialog.org és részletek a filmből)

süti beállítások módosítása