Kiválasztották a DiscoverEU utazási program újabb 20 ezer kedvezményezettjét
SZEMlélek 2019. június 06.

Kiválasztották a DiscoverEU utazási program újabb 20 ezer kedvezményezettjét

Újabb 20 ezer fiatalnak, köztük 382 magyar 18 évesnek nyílik lehetősége arra, hogy az unió DiscoverEU programjának keretében felfedezze Európát - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

vonatjo.png

Mint közölték, a résztvevőket idén csaknem 95 ezer európai fiatal közül válogatták ki, akik egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban, augusztus 1. és 2020. január 31. között élhetnek az akár 30 napig tartó ingyenes utazás lehetőségével.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos emlékeztetett arra, hogy a DiscoverEU az első évfordulóját ünnepli. Az elmúlt egy év alatt mintegy 275 ezer európai fiatal jelentkezett, hogy részesülhessen az 50 ezer utazási igazolvány által nyújtott tapasztalatokból és élményekből.

A bizottsági tájékoztatás szerint a sikeres jelentkezők hamarosan értesítést kapnak arról, hogy nekifoghatnak utazásuk szervezésének. Utazásaik nagyrészt vasúton, kivételes esetekben egyéb közlekedési eszközök igénybevételével tehetik meg.

Az utazási igazolvány mellett a résztvevők technikai segítséget és útmutatást is kapnak.

A nyertes fiatalok meghívást kapnak az Európa-szerte különböző helyszíneken tervezett DiscoverEU-találkozókra is, amelyek közül az elsőt július 12-én és 13-án a hollandiai Nijmegenben tartják a fenntarthatóságról.

Az Európai Bizottság az év vége előtt tervezi a következő, negyedik pályázati forduló elindítását, amelyen újabb 20 ezer utazási igazolványt osztanak ki.

A kezdeményezést 12 millió eurós költségvetéssel indult tavaly. Ez az idén 16 millió euróra emelkedett.

Az uniós bizottság a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló költségvetésben 700 millió euró elkülönítését javasolta a DiscoverEU kezdeményezésre az Erasmus program keretében - közölték.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása