Együtt emlékezett a világ elitje a normandiai partraszállásra
SZEMlélek 2019. június 05.

Együtt emlékezett a világ elitje a normandiai partraszállásra

II. Erzsébet brit uralkodó, Donald Trump amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Andrej Babis cseh kormányfő és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is ott volt az eseményen.

normand.jpg

A dél-angliai Portsmouth kikötővárosában június 5-én tartott rendezvényen összesen Nagy-Britannia közéleti vezetőin túl 15 ország vezetői voltak jelen: a Downing Street szóvivője hangsúlyozta, hogy a hivatalos csúcstalálkozóktól eltekintve a 2012-es londoni olimpia óta nem gyűlt össze ennyi külföldi vezető Nagy-Britanniában.ű

Nagy-Britanniát II. Erzsébet királynő, Károly trónörökös, Theresa May miniszterelnök és a brit kormány több tagja, valamint a két legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt és a Liberális Demokraták vezetője, Jeremy Corbyn és Sir Vince Cable képviselte.

II. Erzsébet királynő szerint az egész ország, sőt az egész szabad világ köszönettel tartozik az Európa felszabadítására indult katonáknak, akik közül sokan Portsmouth kikötőjéből hajóztak ki a normandiai partok felé.
Kifejezte örömét, hogy a szerdai rendezvényen is jelen volt a normandiai partraszállás több száz veteránja. A 93 esztendős uralkodó kijelentette: már a 60. évfordulón is sokan úgy vélték, hogy az volt az utolsó ilyen esemény, de – mint fogalmazott "a háborús nemzedék, az én nemzedékem erős". A szerdai megemlékezésre meghívott normandiai veteránok mindegyike elmúlt már 90 éves. A megemlékező ceremónia után ők Portsmouth-ból egy külön erre a célra bérelt hajóval a ismét átkeltek Normandiába, ugyanazon az útvonalon, amelyen 75 éve elindultak.

Az évforduló alkalmából az angliai emlékrendezvényen képviselt 16 ország vezetői közös proklamációt tettek közzé arról, hogy a háború borzalmainak soha nem szabad megismétlődniük, és a nemzetközi feszültségeket az országok közötti együttműködéssel, békés eszközökkel kell feloldani.

(Forrás: MTI, fotó: cbs58.com)

süti beállítások módosítása