Megbuktatták az osztrák kormányt
SZEMlélek 2019. május 27.

Megbuktatták az osztrák kormányt

A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt, szeptemberben előrehozott választások jöhetnek.

kurz.jpg

Az ellenzéki szociáldemokraták (SPÖ) kezdeményezését az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Jetzt (Most) is támogatta – ez volt az első sikeres bizalmatlansági indítvány egy kormány ellen Ausztriában.

A szavazás értelmében Alexander van der Bellen szövetségi elnök még ma este meneszti Sebastian Kurz kormányát. Ezután neki kell megbíznia egy olyan személyt, aki átmeneti kancellárként, a parlamenti pártok többségének támogatását élvezve fel tudja állítani az átmeneti szakértői kormányt. A mostani miniszterek az átmeneti kormány kinevezéséig maradnak hivatalukban. A szövetségi elnök korábban azt mondta, a lehető legkorábbi időpontra, szeptemberre tűzi ki az előrehozott választást, de ennek pontos időpontja még nincs meg.

Az eddig kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) az Index értékelése szerint a mai szavazástól függetlenül optimistán nézhet a jövőbe, mert messze ők a legerősebb párt Ausztriában - a vasárnapi EP-választásokon még növelni is tudták támogatottságukat. Ugyanakkor kérdés, hogy szeptemberre találnak-e olyan koalíciós partnert, akivel meglesz a többségük.

A bizalmatlansági indítvány előzménye az alkancellárról készült videófelvétel volt, amely komoly politikai válságot okozott Ausztriában. – Ebben a felpaprikázott hangulatban megértem néhány ember bosszúszomját. Azt azonban tényleg nem értem, hogy a tegnapi választási eredmény után miért terjesztik ki a bizalmatlansági indítványt rám és az egész kormányra – mondta a május 27-én tartott parlamenti vitában Sebastian Kurz.

(Forrás: Index, fotó: spiegel.de)

süti beállítások módosítása