Last minute tudnivalók a holnapi voksolásról
SZEMlélek 2019. május 25.

Last minute tudnivalók a holnapi voksolásról

Holnap európai parlamenti választás lesz - másik 20 országgal együtt - hazánkban is. Csatlakozásunk óta ez a negyedik alkalom, hogy képviselőket delegálhatunk az Európai Parlamentbe, de néhány tudnivalót talán még az utolsó pillanatban sem árt megosztanunk Önökkel a voksolással kapcsolatban.

urnak.jpg


Kérdése van a voksolásssal kapcsolatban? - a Választási Információs Szolgálat hétvégén is hívható

Az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választása idején is hívható a Választási Információs Szolgálat (VISZ) tájékoztató vonala, a választók a vasárnapi voksolással kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ.

A választási eljárási törvény a választási irodák - így a Nemzeti Választási Iroda - kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése.

A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdésekben. Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az EP-választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak. Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről.

A helyi VISZ-ek címét és egyéb elérhetőségeit közzéteszik az NVI honlapján (https://www.valasztas.hu/valasztasi-irodak-elerhetosegei_ep2019).

Az Alkotmány utcai központi Választási Információs Szolgálatnál a 06-1-795-3310-as telefonszámon fogadják a hívásokat a szavazás napján reggel 6-tól legalább este 7 óráig.

Eddig jórészt a határon túl élő magyar állampolgárok választási regisztrációjának lehetőségéről, az átjelentkezésről és a külképviseleti szavazásról érdeklődtek a szolgálatnál, de vasárnaptól már inkább arról érdeklődnek majd feltehetően a választók, hogy hol, melyik szavazókörben adhatják le voksukat.

A központi VISZ munkatársait az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választással kapcsolatban. Az NVI választási információs szolgálata elektronikus leveleket is fogad a visz@nvi.hu e-mail-címen.

Lejárt a személyi igazolványa? - Rendkívüli nyitvatartás a kormányablakokban

Tekintettel az európai parlamenti (EP-) választásra, rendkívüli nyitvatartás van a hétvégén a kormányablakokban, okmányirodákban, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újakat igényelhessenek a választópolgárok.

A választási törvény szerint csak azok vehetnek részt a szavazáson, akik érvényes okmányokkal igazolni tudják magukat, és lakcímkártyájukat is magukkal viszik. Nem voksolhatnak, akik nem viszik magukkal a szavazókörökbe a szükséges okmányokat, vagy az okmányok lejártak.

A Miniszterelnökség korábban közölte: annak érdekében, hogy minden választásra jogosult szavazhasson az EP tagjainak választásán, a választás hétvégéjén rendkívüli nyitvatartási rend lesz érvényben a kormányablakkal, okmányirodával rendelkező településeken.

A nyitva tartó kormányablakok és okmányirodák listája a https://kormanyablak.hu/hu/rendkivuli-nyitvatartas címen érhető el. Az érintett kormányablakok és okmányirodák szombaton 8-14 óra között, vasárnap 6-19 óra között lesznek nyitva a személyazonosító okmányok cseréjéhez, illetve kiállításához.

Mozgásában korlátozott? - Vasárnap délig mozgóurnát igényelhet

Vasárnap délig még igényelhetnek mozgóurnát a mozgásukban gátolt választók az európai parlamenti (EP-) választáson.

Mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be. A kérelmet még be lehet nyújtani online, ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig. Emellett el lehet juttatni a szavazatszámláló bizottsághoz írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazottal, valamint kézbesítővel, például futárral vagy hozzátartozóval.

A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát is - arra hivatkozva például nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki munkája miatt nem tud elmenni a szavazókörbe.

Ha a mozgóurnát nem a választópolgár lakcímére kérik, akkor a kérelemnek tartalmaznia kell a pontos címet. A feltüntetett személyes adatoknak meg kell egyezniük az igénylő választópolgár lakcímkártyáján szereplőkkel, különben a kérelmet elutasítják.

A szavazás napján a mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki a szavazókör területén belül úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására visszaérkezzen.

Aki mozgóurnát kért, az a szavazókörben hagyományos módon, személyesen nem szavazhat.


Több mint háromezer uniós polgár szavazna magyar listára, a legtöbben németek

Az Európai Unió tagállamaiból 3390-en jelezték, hogy az Európai Parlament tagjainak választásán a magyar EP-listák közül akarnak választani, a legtöbben német állampolgárok.

Az EP-választás sajátossága, hogy az unió más tagállamainak Magyarországon lakóhellyel rendelkező tagjai eldönthetik, hogy a magyar EP-listákra vagy az anyaországuk listájára szavaznak. Az uniós polgárok - ha a magyar listára akartak voksolni - május 10-éig kérhették névjegyzékbe vételüket. Az NVI összesítése szerint 3390-en jelezték, hogy a magyarországi EP-listákra szavaznának: a legtöbben, 1263-an a német lista helyett szavaznának a magyarra, mellettük 525 szlovák, 305 román és 261 lengyel állampolgár jelezte, hogy a magyar listákra voksolna a saját országa listái helyett. A többi tagállam állampolgárai közül ennél kevesebben vetették magukat fel a magyarországi névjegyzékbe.

Az NVI öt évvel ezelőtt 1625 választópolgárt vett fel így a névjegyzékbe, akkor is a legtöbb, 579 német volt, emellett 223 román, 212 szlovák, 130 lengyel és 100 brit állampolgár jelezte, hogy magyar listára voksolna.

Más uniós tagállam EP-listájára 2400 magyar szavazna

2400 magyar állampolgár jelezte, hogy más, a tartózkodási helye szerinti uniós tagállam európai parlamenti (EP-) listájára akar szavazni, a legtöbben a német listák közül választanak.

Az EP-választásokon minden uniós polgár, akinek a lakóhelye olyan tagállamban van, amelynek nem állampolgára, ott is választójoggal rendelkezik. Vagyis azok a magyar állampolgárok, akik az EU más tagállamában élnek, szavazhatnak az ottani jelöltekre a magyar listák helyett.

Az érintett országok hatóságainál 2437 magyar állampolgár jelezte, hogy ott akar szavazni. A legtöbben, 1387-en németországi, 145-en olasz, 143-an svéd, 134-en spanyol listákra voksolnának, és más államokban is lesz magyar szavazó. Ezeket a választópolgárokat az NVI törölte a magyarországi névjegyzékből.

Öt éve 7703-an jelezték, hogy más uniós tagállam EP-listájára akarnak szavazni, a legtöbben, 3167-en akkor is a német listákra szerettek volna szavazni.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása