Megváltoztatná a dohányboltok felügyeletét Óbuda
SZEMlélek 2019. május 24.

Megváltoztatná a dohányboltok felügyeletét Óbuda

Kocsmákká változtatott dohányboltok zavarják a lakók nyugalmát.

trafik.jpg

Kocsmákká változtatott dohányboltok – ilyen és ehhez hasonló címekkel jelentek meg tudósítások, miután az egyik televízió egy békásmegyeri társasház panaszosait megszólaltatta. A kifogásokat a III. kerület vezetése is jogosnak találta, ezért a képviselőtestület november 30-ai ülésén Bús Balázs polgármester jelezte, javaslatot tesz a vonatkozó jogszabály-módosítására az illetékes szaktárcánál.

A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a helyi önkormányzatoknak nincs hatásköre a nemzeti dohányboltok működésének szabályozására.

Elfogadhatatlan, hogy egyes nemzeti dohányboltok kocsmaként üzemelnek és a hatóságok tehetetlenek a szabályozatlanság miatt – állítja a polgármester.

Az előterjesztésből kiderül, hogy a törvényalkotó a kereskedelemről szóló törvényben kivette az önkormányzat jegyzőjének hatásköréből a nemzeti dohányboltok a felügyeleti jogát.

A lakosság pihenéshez való jogának érvényesítése érdekében az önkormányzat korábban sikerrel szabta meg az üzletek működési rendjét, így az éjszaka is nyitva tartó boltok este 22 óra után nem árusíthatnak szeszes italt, a társasházban nem lakás céljára szolgáló helyiségben történő szeszes ital árusításhoz pedig a társasház közgyűlésének hozzájárulását írta elő. Az intézkedés hatására az éjszakai hangoskodás, randalírozás jelentősen visszaszorult a kerületben.

A dohányboltok szeszesital árusítása miatt azonban helyenként újra nem kívánatos, nyugalmat zavaró helyzet alakult ki, ezért az önkormányzat képviselőtestülete az Alaptörvényre hivatkozva felkérte a polgármestert, hogy kezdeményezze a kereskedelemről szóló vonatkozó jogszabályok módosítását. Óbuda vezetése azt szeretné, ha a nyitva tartással és szeszes ital árusítással kapcsolatos szabályozás, a nemzeti dohányboltokra is vonatkozna.

 (Forrás: MTI/ÖS; képünk illusztráció)

süti beállítások módosítása