Erős lehűléssel, sokfelé esővel köszöntött be Anyák napja
SZEMlélek 2019. május 05.

Erős lehűléssel, sokfelé esővel köszöntött be Anyák napja

Nemrég még melegrekordokat regisztráltak.

eso_1.jpg

Tél végén tavaszi idő volt, most ismét érdemes elővenni a kabátot. Rekord meleggel búcsúzott a február (23,5 fok) és megdőlt a téli és az országos napi maximum-hőmérséklet rekordja is, sőt a fővárosban is rekordot mértek.

Múlt hónapban további rekordokat mértek. Április 26-án megdőlt a napi legmagasabb minimum hőmérséklet országos rekordja. Péren csupán 18,2 fokig csökkent a hőmérséklet kora reggelre. Az eddigi rekord 18,0 fok volt, amelyet 1986-ban mértek Budapesten, a Széchenyi-hegyi állomáson.
A napi legmagasabb maximum hőmérséklet országos rekordja is megdőlt. A Dél-Alföldön délutánra nagy területen melegedett fel a levegő 30 fokig vagy kissé fölé. A legmelegebb Békéssámsonban volt, ott 30,9 fokot regiszráltak. Ezzel 85 éves rekord dőlt meg, ugyanis a korábbi rekordot, 30,4 fokot még 1934-ben jegyeztük fel Szerepen.

 

Most a kellemetlen szélnek és a lehűlésnek bizonyára nem örülnek azok, akik szabadtéri programot terveztek a hétvégére, a földeken azonban nagyon nagy szükség van a csapadékra, amire a következő napokban számíthatunk is.

 

Álljon itt még egy kis visszatekintés: Vissy Károly 20 éve, 1999. tavaszán nyerte el a televíziós időjárás-jelentések IX. nemzetközi fesztiválján a szakmai fődíjat Québecben (Kanada). A fesztiválon 68 ország 117 televíziós csatornája vett részt, és ezek közül legjobbra az MTV színeiben fellépő, OMSZ stúdiójának időjárás jelentésével az egyik legismertebb és legnépszerűbb médiameteorológusunkat értékelték.

 

(Forrás: OMSZ; fotó: pxhere)

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása