Böjte Csaba megelégelte a pápaellenességet
SZEMlélek 2019. május 02.

Böjte Csaba megelégelte a pápaellenességet

A jelenség épp magukat kereszténynek, katolikusoknak tartók között ütötte fel a fejét, s egyre erősödik Ferenc pápa csíksomlyói látogatása közeledtével. Szerinte nem kellene újabb keresztes háborút indítani.

bcs_fp1.jpg

– Egy nagyon kényes témáról szeretnék beszélni – így kezdi 12 perces videóüzenetét Csaba testvér. Vajon mi lehet az? Üresedő templomok? Papok által elkövetett molesztálások? Egyik sem.

Amit a ferences szerzetes védelmébe vesz – mert úgy érzi, egyházon belüli támadásoknak van kitéve –, az "a párbeszéd, az érvelés, a nyitottság útja". Böjte Csaba szerint ez "keskeny és meredek út, és fárasztó is, de nem hiszem, hogy más út vezet az égbe".

Meggyőződése, hogy Ferenc pápa ezen az úton jár, ahogy Jézus is tette. Szóba állt a másként gondolkodókkal: "Jézus a nagy párbeszéd Istene". A kereszténységnek szerinte épp ez a lényege: "nem a duzzogás, nem a bezárkózás, nem a másiktól való elfordulás, hanem a párbeszéd, a kiengesztelődés, az érvelés".

– Nekem is, Ferenc pápának és mindannyiunknak az a dolga, hogy menjünk el a világ végéig és hirdessük az evangéliumot. Ha nem ezt tenné Ferenc pápa, akkor én kiábrándulnék belőle – mutat rá a közös nevezőre Csaba testvér.

Szóba kerül a videóban terrorizmus, Srí Lanka, Szíria, Kongó, Irak. – Azt gondolom, az erőszak útja nem járható út. Én se mehetek bele ebbe az útba, te se, senki se. Nem hiányzik újabb keresztes háború – figyelmeztet a ferences.

Csaba testvér egyszerre beszél az általa is megvalósított befogadás fontosságáról és helyes gyakorlatáról. Megismétli korábbi gondolatát, miszerint szükség van falakra, de legyenek azokon ajtók, "szép kapuk" is.

– Nagy-nagy szeretettel várom Ferenc pápát Csíksomlyóra. Én hiszem, hogy ez a térségünknek, az egész Kárpát-medencének egyfajta reneszánsza, újjászületése lehet. Ez rajtunk is múlik: részt veszünk-e ebben a párbeszédben Ferenc pápával, meghallgatjuk-e az ő üzenetét, meg merjük-e fogalmazni a magunk kéréseit, panaszait, vágyait – zárja buzdító gondolatait a Gyermek Jézus Stúdió videójában Böjte Csaba.

süti beállítások módosítása