Az „operaművészet Oszkár díját” kapta Kurtág György
SZEMlélek 2019. május 01.

Az „operaművészet Oszkár díját” kapta Kurtág György

A novemberi Fin de Partie-bemutató hozta meg a gyönyörű elismerést.

kurtag.jpg

A világhírű magyar zeneszerző első, Fin de Partie című operájának milánói ősbemutatója a legjobb világpremier kategóriában kapta a díjat.

Az International Opera Awards hétfő esti londoni gáláján, a Sadler’s Wells Színházban adták a rangos elismeréseket 18 kategóriában.

A világpremier kategóriájában nyolc jelölt jutott be a döntőbe, köztük Kurtág György műve, a Fin de Partie, ami Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma végét zenésítette meg. Az operát 2018. november 15-én mutatták be a milánói Scalában hatalmas sikerrel.

Akkor a közönség soraiban ültek a szakma képviselői: kortárs zeneszerzők, zenészek, zenekritikusok a világ minden részéből. A nézőtérről hallgatta Kurtág első operáját többek között a Scala színpadán is jól ismert Maurizio Pollini olasz zongoraművész, Pierre-Laurent Aimard francia zongoraművész, Schiff András zeneszerző, karmester, zongoraművész, valamint jelen volt a darab írójának unokaöccse, Edward Beckett is. A világpremieren jelen volt a zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György. Magyarország képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett a kétszeres Kossuth-díjas Kurtág György első operájának bemutatóján.

„A darab körbejár. Azzal kezdődik, az első szó az, hogy fini, szóval vége, és a végén se jutunk el a végéig, csak közben körbejárjuk tulajdonképpen az egész emberi létet"

– mondta röviden a zeneszerző, hogy miért Beckett antidrámáját választotta első operájához.

Fabio Vacchi olasz zeneszerző úgy nyilatkozott, hogy Kurtág a 20. századi zene egyik viszonyítási pontja, „annak példája, miként éleszti újra a hagyományt a kortárs interpretáció". Bár Kurtág eddig soha nem írt operát, „zenéjét áthatja a drámaiság ezért elkerülhetetlen volt, hogy elérkezzen az operaíráshoz". Alexander Pereira, a Scala intendánsa szerint kilencvenévesen Kurtág György „új és mélyebb érzelemmel" is megtöltötte A játszma végét, amit zenébe ültetett át. Pereira a Kurtág-operát tartja az utóbbi ötven év legjelentősebb premierjének a Scalában.

Kurtág 1957-ben, néhány hónappal a premier után látta Beckett darabját Párizsban és a színmű életre szóló hatással volt rá. A Beckett-darabból kétórás, egyfelvonásos opera készült: Kurtág az eredeti mű kulcsepizódjait, a teljes darab több mint felét használta fel, prológust és epilógust is írt hozzá. Ez a zenemű a „miniatúrák mesterének” tartott Kurtág leghosszabb alkotása.

A legjobb női énekes díját a litván Asmik Grigorian nyerte el, a legjobb férfi énekes kategóriájában az amerikai Charles Castronovo győzött, a legjobb társulatnak a belga Opera Vlaanderent találták. A legjobb karmester díját Marc Albrecht vihette haza, a legjobb rendezésért Katie Mitchellt ismerték el, életműdíjat Leontyne Price kapott, a legjobb zenekar díját a Royal Opera House nyerte el, a legjobb kórus kategóriában a moszkvai Nagyszínházat tüntették ki. Az International Opera Awards operaművészeti elismerést 2012-ben alapította Harry Hyman operarajongó filantróp, a díjakat a 28 zenekritikusból és mecénásból álló zsűri ítéli oda.

 (Forrás: MTI; fotó: színház.org)

süti beállítások módosítása