Közösségépítés horgolótűvel
SZEMlélek 2019. április 23.

Közösségépítés horgolótűvel

Saját szomszédairól készít életnagyságú horgolt "babákat" egy finn művész. A kész műveket aztán elhelyezi a város egy-egy pontján, hogy a városlakók beszélgethessenek róla.

horgolt_szomszed.jpg

Igazán érdekes projektbe kezdett Liisa Hietanen finn művész: saját városának, Hämeenkyrö-nek lakóit horgolja meg teljes életnagyságban.

Hietanen nemcsak az arcukat és a ruháikat másolja le, hanem kedvenc kiegészítőiket, valamint ha van, kisállatukat is. A Villagers elnevezésű sorozat célja, hogy a művész mélyebben elköteleződhessen azok iránt is, akikkel gyakran találkozik, de nem lép velük kapcsolatba. – Hétköznapi szituációkban találkozom a modelljeimmel – magyarázza a művész a honlapján. – A modell kiválasztásának folyamata nagyon intuitív. Az ábrázolt személy lehet bárki, lehet az a városlakó, akivel a könyvtárban találkozom, az edzőterem öltözőjében, vagy épp a kutyáját sétáltatja, amikor az utcán vagyok. Általában nem ismerem őket, de ahogy elindítom a folyamatot, ez megváltozik.

horgolt.jpg

A művész szerint a horgolás jól tükrözi az élet sajátos ritmusát, és azt a türelmet, amire nagy szükség van egy másik ember megismeréséhez és megértéséhez.

Miután egy bábu elkészül, Hietanen elhelyezi a város egy-egy pontján, hogy a városlakók beszélgethessenek róla. A szobrokat már bemutatta korábban a könyvtárban, egy virágboltban és egy étteremben is.

(Forrás: Colossal via hvg.hu)

süti beállítások módosítása