Emberi bíróság már nem tudja felelősségre vonni az egykori SS-tisztet
SZEMlélek 2019. április 04.

Emberi bíróság már nem tudja felelősségre vonni az egykori SS-tisztet

95 évesen egészségi állapota miatt nem képes felelni hajdani tetteiért.

halaltabor.jpg

A hivatalos szervek szerint egészségi állapota miatt nem vonható felelősségre Johann Rehbogen egykori SS-tiszt, aki a II. világháború idején, 1942 júniusa és 1944 szeptembere közt a Gdańskhoz közel lévő stutthofi haláltáborban a vád szerint részt vett több ezer elhurcolt zsidó meggyilkolásában.

2018 novemberében kezdődött a pere a münsteri fiatalkorúak bíróságán, mivel a háborús bűnök elkövetése idején még nem töltötte be a 21. életévét. Akár 15 évre is ítélhették volna, ám az eljárást decemberben egészségi állapota miatt felfüggesztették.

Orvosszakértői jelentés szerint azóta sincs olyan állapotban, hogy részt vegyen a tárgyalásokon, és mivel javulás sem várható, április 3-án végleg lezárták a lehetőségét annak, hogy bíróság előtt kelljen felelnie tetteiért. Hasonló okokból az utóbbi években perbe fogottak közül senki nem került börtönbe, még ha el is ítélték őket.

A stutthofi lágerben hatvanötezer ember lelte halálát csupán abban az időben, amikor Johann Rehbogen ott teljesített szolgálatot. Az immár 95 éves egykori SS-tiszt mindvégig ártatlannak vallotta magát, sőt, még azt is tagadta, hogy tudott volna a gázkamrákról.

nazi.jpg

A német igazságszolgáltatás versenyt fut az idővel, hogy bíróság elé állítsa a koncentrációs táborok egykori őreit, mivel azok általában már a kilencvenes éveikben járnak. Míg korábban bizonyítani kellett, hogy valaki a saját kezével vetett véget a deportáltak életének, néhány éve a jog lehetőséget ad arra, hogy emberölésben való bűnrészességgel vádolják meg őket.

(Forrás: RFI, fotó: cbsnews.com)

süti beállítások módosítása