Európa jövője: tradíció és integráció
SZEMlélek 2019. március 25.

Európa jövője: tradíció és integráció

Érdekes és különösen aktuális témájú konferenciára invitál a Magyar Pax Romana szervezet – a program címe: "Európa-dilemmák, keresztény horizontok".

eu_jovo.jpg

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- ás Társadalomtudományi Karával közösen lebonyolítandó rendezvényen beszédet mond majd Martonyi János egykori külügyminiszter, Gájer László teológus, egyetemi tanár és Hidas Zoltán szociológus.

A témafelvetésben a szervezők rámutatnak: Európa és az Európai Unió mélyreható átalakuláson megy át, jelenleg éppen az egyik legnagyobb politikai-gazdasági súlyú tagjának kiválásáról folynak a tárgyalások, azaz a Brexitről. Számos alapértéke bizonytalanná vált a köztudatban, a tudományos és politikai diskurzusban egyaránt. A menekültválság felerősítette és érzékelhetőbbé tette az elnyúló metamorfózist. Gyakran már megfeledkezünk arról, hogy az elmúlt évtizedekben az integráció olyan békés fejlődési keret adott Európának, ami példátlan a kontinens történetében.

A folyamatos gazdasági-politikai válságkezelés mellett alig vagy roppant felületesen, pillanatnyi politikai szempontokat követve esik szó azokról a mélyebb kulturális gyökerekről, amelyek minket, európaiakat összekötnek.

A kereszténység és az európai civilizáció szétválaszthatatlan fejlődése miatt keresztény értelmiségiként elsődleges feladatunk, hogy szembenézzünk azzal, mi is az az európai tradíció, ami kötelez bennünket, és a jelenlegi kritikus helyzetben mivel tudunk hozzájárulni az európai integráció jövőjét biztosító megoldásokhoz.

Meggyőződésünk, hogy a politikai-gazdasági tervek nem működnek, ha nincs mögöttük a társadalmi együttélés alapjait érintő kérdésekben értékközösség, közös európai identitás.

A konferencia március 30-án, szombaton 10 órakor kezdődik, helyszíne a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 1.). Bővebb információ ide kattintva érhető el a programról.

süti beállítások módosítása