A fiatalok 80 százaléka szenved el zaklatást a Fülöp-szigeteken
SZEMlélek 2019. március 03.

A fiatalok 80 százaléka szenved el zaklatást a Fülöp-szigeteken

Egy papot azt követően öltek meg, hogy feljelentett egy gyermekeket molesztáló szeminaristát – közölte Gabriel Dy-Liacco pszichoterapeuta, a „Kiskorúak védelmével foglalkozó pápai bizottság” tagja.

fulopsz.jpg

A fülöp-szigeteki szakértő úgy véli, hogy a pap képe és társadalmi szerepe a szexuális visszaélések áldozatait elrettenti feljelentés benyújtásától, ezért a statisztikai adatsor nem a valóság tükre. A francia La Croix lapnak adott interjújában hangsúlyozza: nem szabad félnünk attól, hogy közelítsünk a valósághoz. A cikk teljes magyar szövege ide kattintva érhető el, az alábbiakban néhány részletet szemlézünk a szakértő gondolataiból.

A probléma hatalmas. Az Unicef és a gyermekvédelemmel foglalkozó szervek szerint a fülöp-szigeteki gyerekek és fiatalok 80 százaléka szenved el életében legalább egyszer abúzust, 21,5 százalékuk szexuális erőszak áldozata. A társadalmi jóléttel foglalkozó minisztérium (Department of Social Welfare and Development) adatai alapján a vérfertőzés a gyilkosság után a második helyen áll a statisztikákban, és a szexuális indíttatású bűntettek 33 százalékát adja. Az utóbbi egy évben a Fülöp-szigetek megelőzte Thaiföldet az internet folyó gyermekpornográfia [képküldés] terén. Az itteni gyerekek jobban beszélnek angolul, ami lehetővé teszi a külföldi bűnözőknek, hogy webkamerán keresztül direkt utasításokat küldjenek. A papok által elkövetett visszaélésekről nem rendelkezünk adatokkal, de egyetlen ország sem kivétel. Az USA, Írország, Németország és Ausztrália helyi katolikus egyházaiban, tehát azokon a helyeken, ahol ténylegesen elindult az adatgyűjtés, 4 és 7 százalék között mozgott a pedofíliában érintett papok aránya. Azt gondolom, ez itt is hasonló lehet.

Az elmúlt év júniusában Richmond Nilo atyát a mise előkészületei közben ölték meg Nueva Ecija tartományban. Épp előzőleg jelentett fel egy szeminaristát, aki két ministráns gyermeken követett el erőszakot. A rendőrség kiderítette, hogy a gyilkos megbízója a szeminarista nagybátyja volt, aki nem fogadta el, hogy unokaöccse ne lehessen pap. Itt, a Fülöp-szigeteken, ha Ön reggel egy bejelentést tesz a helyi önkormányzaton, estére mindenki tudni fog róla.

Nálunk egyfajta ellenállás létezik azzal szemben, hogy a felszentelt személyt átlagos polgárnak kezeljük, mintha a bizalmi és tekintélyi pozíciójából fakadóan a törvény fölött állna. Ugyanígy tekintünk a politikusokra, a hadsereg és a rendőrség tagjaira. Sajnos, ez a mentalitás mélyen belegyökerezett a kultúrába, beleértve az áldozatokat és családjaikat is, olyannyira, hogy a félelem és a szégyen miatt lemondanak a feljelentés megtételéről.

Általában azok, akik gyermekek sérelmére követnek el abúzust, gyermekkori traumákhoz kötődő identitászavarral is küzdenek.

(Forrás és fotó: kaposvar.egyhazmegye.hu)

süti beállítások módosítása