Veres András: Legyünk nyitottak az új formákra!
SZEMlélek 2019. január 01.

Veres András: Legyünk nyitottak az új formákra!

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke újévi üzenetet fogalmazott meg.

veresandras02.jpg

A győri megyéspüspök írása ide kattintva olvasható teljes terjedelmében, az alábbiakban néhány gondolatot szemlézünk.

...egyrészt mindnyájunk életében van javítanivaló, másrészt pedig mindnyájunkban van valami egyetemes vágy arra, hogy az előttünk álló időt az eddiginél jobban használjuk fel.

Nagy kísértés lehet a megszokottság és a kifáradás. Az iszlám hívők nagyszámú megjelenése és lendületességük láttán többen úgy gondolják, hogy az európai kereszténység kissé kifáradt. Lehet ebben valami igazság. Ezért küzdenünk kell az elfáradás és a fásultság ellen minden eszközzel, különben még az ünnepeink is kiüresednek.

Ne ragaszkodjunk értelmetlenül a kiüresedett szokásokhoz, amelyek lehet, hogy már azoknak sem jelentenek sokat, akik görcsösen igyekeznek megtartani azokat. Legyünk nyitottak az új formákra, adjunk lehetőséget a Lélek új kezdeményezéseinek megmutatkozására! Máté Péter egyik jól ismert slágere is ezt juttatja eszünkbe: „ne féljünk az újtól, mert az jót hozhat nekünk”.

Az Európát jellemző vallási sokféleség sajnos sok új feszültség melegágya ma is, de a legnagyobb baj mégis a szekularizáció, amely újra és újra egyenesen a vallásos világnézet elleni agresszív fellépéshez vezet. Legutóbb, karácsony előtt a budapesti Kossuth téren, sok közismert politikus jelenlétében skandálták: „Gyújtsd fel a fenyőt, gyújtsd fel a jászlat!”, és így tovább.

Egy ilyen nagyon bonyolult európai és világhelyzetben törekedjünk vallási életünkben újjászületni. Ehhez az egyéni és a családi megújuláson keresztül vezet az út.

(Forrás: magyarkurir.hu)

süti beállítások módosítása