Üzenet 2019-re: a bizalom nem vak és nem naiv
SZEMlélek 2019. január 01.

Üzenet 2019-re: a bizalom nem vak és nem naiv

Az óév végén és az új esztendő kezdetén ezúttal Madridban gyűlt össze 15 ezer fiatal, a Bizalom Zarándokútjának újabb állomásaként.

taize_madrid.jpg

A spanyol főváros lett a befogadója a Taizéi Közösség által 41. alkalommal megrendezett "évváltó" európai helyszínű ifjúsági találkozónak. Hatvannál több országból gyűltek össze a békés világot építeni vágyó fiatalok, hogy a helyi lakosok vendégszeretetével övezve közösen lépjenek át egy újabb naptári évbe.

Délelőttönként mintegy 150 helyi egyházközség fogadta a fiatalokat a reggeli imákra és az azt követő kiscsoportos beszélgetésekre. Délben Madrid belvárosának tucatnyi temploma, este pedig a vásárváros egyik kiállítócsarnoka szolgált a közös imák helyszínéül – ezen események adták a színes nemzetközi összejövetel alapját. Délutánonként a legkülönbözőbb témákban lehetett műhelyfoglalkozásokon részt venni.

2018 nyarán személyesen is ellátogattunk a franciaországi Taizé falucskába. Az ott szerzett élményekről képes, szöveges, videós beszámolót tettünk közzé a SZEMléleken, amely az alábbi képre kattintva érhető el.

t1_1_1.jpg

A közös reflexió vezérfonalát Alois testvérnek a 2019-es évre írt javaslatai és az esti elmélkedései jelentették, amelyek két gyakran visszatérő kulcsszava a vendégszeretet és meghallgatás voltak.

Idézetek Alois testvér "Ne feledkezzünk meg a vendégszeretetről!" mottójú 2019-es javaslataiból:

Befogadni a másikat feltételezi, hogy elfogadom a korlátokat: a sajátomat és másokét is. A másik befogadása együtt jár a megkülönböztetéssel. De ez soha nem válhat ürüggyé ahhoz, hogy bezárkózzunk, ezzel félelmet keltve a másikban – félelmet, ami úgyis ott van mindannyiunkban.

A bizalom nem vak és nem naiv, nem is ábrándozó, képes megkülönböztetni a jót és a rosszat. És ez az a bizonyosság, ami bármilyen helyzetben, még sötét órákban is, megnyitja az élet felé vezető utat.

A bizalom nem passzív, hanem benső erő, ami minden helyzetben kiprovokálja, hogy lépjünk tovább a teljesebb élet felé, és hogy másokat segítve életünk még teljesebb legyen. Serkenti a képzeletet, bátorságot ad és készséget a kockázat vállalásra.

Az ilyen európai találkozók a Roger testvér által kezdeményezett Bizalom Zarándokútja részét képezik, amelynek jegyében minden év minden hetében a franciaországi Taizé faluba látogatnak és töltenek el egy-egy hetet fiatalok és régebb óta fiatalok, hogy elmélyítsék lelki életüket, lendületet vegyenek és bátorságra találjanak az otthoni hétköznapjaikhoz. A világ különböző pontjain megrendezett találkozók is ebben szeretnék őket segíteni. 2019-ben Libanonban, Dél-Afrikában, valamint Lengyelországban lesznek hasonló találkozók.

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása