Tisztabusz adja vissza a hajléktalanok méltóságát
SZEMlélek 2018. október 26.

Tisztabusz adja vissza a hajléktalanok méltóságát

Tengerentúli mintára egy kelet-európai ország is mobil tisztálkodási, mosási lehetőséget biztosít az utcán élők számára.

tisztabusz.jpg

Hamarosan elindul a DrumoDom elnevezésű autóbusz Belgrádban, hogy a szerb nagyvárosban élő hajléktalanok számára mosodaként, illemhelyiségként, zuhanyzóként funkcionálva hozzájáruljon emberi méltóságuk visszaszerzéséhez.

tisztabusz2.jpg

Az ötlet nem egyedi: a kezdeményezők San Francisco példáját követték, de a Dignity On Wheels (kerekeken guruló méltóság) California állam más városaiban, így Los Angeles, San Jose utcáin is keresi és szolgálja a hajléktalanokat 2015 óta.

tisztabusz4.jpg

Hasonló buszjárat üzemel az ausztráliai Melbourne városában.

tisztabusz5.jpg

Ugyanazon országban, Brisbane településen kezdett üzemelni mobil mosodaként egy mikrobusz, két huszonéves kezdeményező ötlete alapján. Ma az Orange Sky nevű projektjük keretében már 22 helyszínen üzemeltetnek ilyen járműveket. Hangsúlyozzák: önkénteseik nem szociális munkások, "hajléktalanság-szakértők", hanem együttérző meghallgatók és nagyszerű párbeszélők.

tisztabusz3.jpg

A brit hajléktalanokra is odafigyelnek az együttérzők: Portsmouth városában, egy kétszintes buszt alvó, főző és melegedő helyiséggé alakítottak át.

tisztabusz6.jpg

Magyarországon a budapesti "Máltai vonat" említhető hasonló közlekedési eszközként, bár ez nem mobil, hanem fix helyszín, éjszakai szállással, vacsorázási és tisztálkodási lehetőséggel.

(A képek a kezdeményezések honlapjairól származnak.)

süti beállítások módosítása