Súlyos válságban az ortodox egyház(ak)

2018. október 16. SZEMlélek

Az ukrajnai ortodox egyház státuszáról folytatott jogvita nyomán az orosz ortodox egyház megszakítja kapcsolatait a konstantinápolyi patriarchátussal.

orto0.jpg

Október 15-én tartott tanácskozásán az orosz ortodox egyház lehetetlennek minősítette az eucharisztikus kapcsolatok folytatását, miután a konstantinápolyi ökumenikus patriarchátus szinódusa a múlt héten elismerte az ukrán ortodox egyház önállóságát. A szinódus érvénytelennek minősítette azt az átkot, amit a moszkvai patriarchátus mondott ki két általa szakadárnak tekintett ukrán egyházi vezetőre, és bejelentette szándékát, hogy a kijevi főegyházterületet több mint három évszázad után visszatérítse a konstantinápolyi patriarchátus joghatósága alá.

– Az orosz ortodox egyház nem fogadja el ezeket a döntéseket, nem fogjuk követni őket. A szakadárság szakadárság marad, a szakadár vezetők pedig szakadár vezetők maradnak. Az az egyház pedig, amely elismerte a szakadárokat, azzal, hogy kapcsolatba lépett velük, kizárta magát a kánoni térből – fogalmazott Ilarion orosz metropolita.

A vallási vezető szerint a moszkvai patriarchátus arra számít, hogy Konstantinápoly megmásítja döntését Ukrajna ügyében. Kifejezte reményét, hogy Ukrajnában nem lesz vallásüldözés, és emlékeztetett Petro Porosenko ukrán elnöknek arra ígéretére, hogy a hívők továbbra is akadálytalanul abba a templomban járhatnak imádkozni, amelyikhez tartoznak.

A moszkvai patriarchátus saját kánoni területének tekinti Ukrajnát, azt hangoztatva, hogy a három évszázada a joghatósága alá tartozó, de autonóm ukrán ortodox egyház sosem folyamodott önállóságért.

Ukrajna politikai vezetése az ország 1991-ben történt függetlenné válását követően több kísérletet tett a moszkvai patriarchátustól független, nemzeti egyház létrehozására. Petro Porosenko ukrán elnök 2018. április 17-én fordult I. Bartholomaioszhoz azzal a kéréssel, hogy adjon ki bullát az egységes ukrajnai egyház megalapításáról.

A 300 milliósra becsült világortodoxia 15 önálló részegyházra oszlik – négy ősi patriarchátus és önálló nemzeti egyházak alkotják, központosított egyházszervezete nincs. A Törökország és Görögország területén jelenleg már csak néhány ezer hívőt összefogó, de másfél milliónyira becsült tengerentúli követőre is támaszkodó konstantinápolyi (Isztambulban székelő) patriarchátus történelmileg tiszteletbeli elsőséget élvez a többi ortodox egyház között, vezetője az ortodox klérus szemében "első az egyenlők között", ám fennhatóságát a világ legnépesebb, mintegy 150 milliósra becsült lélekszámú ortodox egyházát irányító Moszkva nem ismeri el.

(Forrás: MTI, a nyitókép: orthodoxie.com)