Az öngyilkos nem meghalni akar, hanem másképp élni

2018. szeptember 20. SZEMlélek

Hazánkban egyre kevesebben követnek el öngyilkosságot, de még mindig van mit tennünk a segítségre szorulókért. Az öngyilkosság megelőzésének világnapja alkalmából készített interjút a Nyírő Gyula OPAI főigazgatójával a hvg.hu.

image_5.jpg

Összetett és nehéz kérdés, amely egész társadalmunkat érinti. Ugyan az elmúlt években hazánk kikerült az európai élvonalból, de mindig lehetne kevesebb a száma az elkövetett öngyilkosságoknak.

A befejezett öngyilkosságok száma szerencsére nagyon kevés a 20 év alattiaknál, de ennél a korosztályánál még így is ez a második leggyakoribb halálok a balesetek után. A korosztályt tekintve leginkább a középkorúakkal kerülnek kapcsolatba a pszichiátrián, de széles rétegeket érintő problémáról beszélünk.

befejezett.PNG

- Az elmagányosodás és a krónikus testi betegségek kialakulása depresszióhoz vezethet. Míg a fiataloknál sokkal gyakoribb a próbálkozás, mint a befejezett öngyilkosság, ez a hetven év fölöttieknél már máshogy néz ki: ott két próbálkozásból egy halállal végződik. Míg a befejezett öngyilkosságokról nagyjából pontos adataink vannak, a kísérletekről már alig-alig: sokan ugyanis nem kerülnek be a mentőszolgálat látókörébe. Ahhoz, hogy megkapjuk a kísérletek számát, minimum tízzel-hússzal kell megszorozni a befejezett öngyilkosságokét - mondja Német Attila főigazgató.

3 befejezett öngyilkosság közül kettőt férfi követ el, ám a kísérlet sokkal gyakoribb nők körében.

nemimegoszl.PNG

Németh Attila szerint Magyarországon is szükség lenne nemzeti öngyilkosság-prevenciós stratégiára, a szakma részéről látja is a tenni akarást, de ahhoz, hogy ez létrejöjjön, társadalmi, szakmai és természetesen anyagi támogatottságra is szükség van.

- Mindenképpen támogatnám, hogy deklaráljuk, kinek mi a feladata. Egyes országokban például arra is figyelnek, hogy hogyan akadályozhatnák meg a magas helyről való leugrást. Ha van egy szikla, alatta nagy szakadékkal, de fákkal van tele, az illető általában nem ugrik. Ha nincs akkor könnyebben. Amerikában minden hídon ott van a lelki egészség telefonszolgálatnak a száma, ez is segíthet, de figyelik azt is, hogy ne legyen olyan könnyű leugrani róluk. Fontos, hogy ezekre a visszatartó erőkre is nagy figyelmet fordítsunk.

Országos találkozókat, konferenciákat is szerveznek az öngyilkosság témakörében, sőt tavaly Németh Attila egy rendhagyó kezdeményezést indított útjára: amelyik megye a legnagyobb mértékben csökkenti az öngyilkossági rátát, az kap egymillió forintot. Tavaly Borsod nyert, ahol 10 év alatt 175-ről 91-re csökkent az esetek száma.

A Németh Attilával készült teljes interjú a hvg.hu oldalán olvasható.