Elsöprő többség: az írek nem kérnek az abortusztilalomból
SZEMlélek 2018. május 27.

Elsöprő többség: az írek nem kérnek az abortusztilalomból

Az anya veszélyeztetettsége esetén eddig is lehetőség volt a magzati élet kioltására, most viszont a népakarat nyomán lazíthatnak a szabályozáson.

irabort1.jpg

Új korszak kezdődik Írországban, miután május utolsó hétvégéjén az érvényesen voksolók 66 százaléka el kívánta törölni a 35 éve életben lévő passzust (több, mint 2,15 millió ember közül mintegy 1,42 millió fő szavazott a változásra). Eddig a törvény kizárólag abban az esetben tette lehetővé az abortuszt, amennyiben a magzat fejlődése az anya életét veszélyeztette. Ha nem állt fenn ilyen helyzet, hosszú börtönévek vártak a művi terhességmegszakítást választó nőre.

Egyetlen választókerületben fordult elő csupán, hogy a szabályozást megtartani kívánók kerültek szűk többségbe: Donegal körzetében az urnához járulók 51,87 százaléka a változás ellen szavazott.

Az egyértelmű döntés előzménye egyrészt az volt, hogy ír nők tömegei utaztak csak azért Nagy-Britanniába, hogy legálisan vethessenek véget magzatuk életének. A másik egy konkrét eset, Savita Halappanavar halála. A 31 éves hölgy 17 hetes magzattal volt várandós 2012 októberében, amikor egy héttel kórházba kerülés után elhunyt. Abortusz iránti kérelmét elutasították a szívhang észlelése miatt, így a bekövetkező haláleset a tiltó szabályozást ellenzők egyik fő érve lett. Olyannyira, hogy Savita Halappanavar édesapja máris azt kérte, hogy az új, megengedőbb törvény neve legyen "Savita's law". Pedig a híradások alapján úgy tűnik, ebben az esetben igenis megmenthették volna a nő életét a törvény szerint – a vizsgálatok szerint a kórház késlekedett a véreredményekkel, továbbá rossz volt a kommunikáció az orvosok között.

irabort2.jpg

Ez azonban nem változtat a tényen, hogy az írek változtatni akarnak. A módosítás pedig akár igen radikális is lehet, hiszen míg 1995-ig még a válást is tiltották a helyi törvények, pár éve Írország lett az első állam, ahol népszavazással tették törvényessé az azonos nemű párok házasságát.

(Forrás: Irish Times, fotók: eunews.it, irishtimes.com)

süti beállítások módosítása