Díjeső hullhat egy lelkész küzdelmeiről szóló filmre

2018. május 25. Gőbel Ágoston

Az egyházzal és a papokkal kapcsolatos témák továbbra is népszerűek a hollywoodi filmes futószalagon. A First Reformed című alkotás kapcsán néhány szaklap máris a jövő évi Oscar-gálát említi, pedig alig gravírozták bele az idei győztesek neveit az aranyszobrokba.

firstref.jpg

A Taxisofőr vagy a Dühöngő bika című filmek szép lassan klasszikussá nemesedtek az elmúlt néhány évtizedben. Ezekben az alkotásokban közös, hogy az a Paul Schrader írta őket, aki Martin Scorsese társaként tett szert világhírre. A neves forgatókönyvíró nem először próbálja ki magát a direktori székben is, a First Reformed című drámát ő jegyzi, mely ugyan már tavaly elkészült, de mozis forgalmazásba csak idén júniusban kerül. Az Ethan Hawke főszereplésével forgatott filmnek most jelent meg az első előzetese.

A több filmfesztiválon is sikerrel szerepelt First Reformed egy Toller nevű lelkész történetét meséli el, akit lelkileg teljesen összetört Irakban szolgáló fia halála. Különösen megnehezíti a gyász folyamatát, hogy ő maga bátorította gyermekét a seregbe jelentkezésre. A hitével küzdő lelkész hamarosan megismerkedik egy környezetvédővel, aki rávilágít, milyen összefüggések lehetnek a helyi egyház és egy környezetszennyező cég ténykedése között. A környezetvédő hamarosan meghal, a lelkész pedig összefog annak özvegyével, hogy felvegyék a kesztyűt a teremtett világ pusztítóival.

firstref1.jpg

A First Reformed a többi között a Velencei Filmfesztiválról is díjjal távozott. A Rotten Tomatoes nevű kritikagyűjtő oldalon jelenleg 97 százalékon áll, ami rendkívül jó eredménynek számít. A kritikusok leginkább Ethan Hawke színészi játékát emelik ki, de méltatják Paul Schrader érdemeit is.

ga.jpgA filmet júniusban mutatják be az Egyesült Államokban. Hazai bemutatóról egyelőre nincs információ.

Gőbel Ágoston