Hihetetlen precizitással szeli ketté Európát Szent Mihály kardja

2018. május 15. SZEMlélek

Mérnököket megszégyenítő pontossággal épültek mai is látogatható kolostorok Európában több mint ezer évvel ezelőtt, Szent Mihály kardcsapása nyomán.

A legenda szerint az arkangyal kardjával lesújtva visszaküldte a sátánt visszaküldte a pokolba, mely csapás vonalán, a "szent vonal" mentén 7 kolostor épült az évszázadok alatt.

54369761.jpg

Mintha vonalzóval húzták volna meg az Írország és Izrael között húzódó egyenes vonalat. Sőt, a három legfontosabb kegyhely -  a franciaországi Mont Saint Michel, az olaszországi Susa-völgyben a Szent Mihály-szentély és a garganói Monte Sant’Angelo szentélye - azonos távolságban is helyezkedik el egymástól. És ha ez nem volna elég: a vonal tökéletesen illeszkedik a naplemente vonalához a nyári napforduló napján.

gallery-la-leggenda-di-mont-saint-michel-575e93c01df2d_big.jpg

Ha kedvet kaptunk volna végigjárni a 7 szentélyt, akkor Írország egy lakatlan szigetéről indulhatunk, ahol a Skellig Michael áll. Itt jelent meg Szent Patriknak Szent Mihály arkangyal egy legenda szerint. Az 588-ban épült kolostort a sziget első lakói építették a legmagasabb pontra, a Mihály sziklájára (Skellig Michael). 

11.png

A következő állomás Angliában, a St. Michael’s Mount Cornwall egy kis szigete. Egy újabb legenda szerint Mihály arkangyal 495 körül beszélt néhány halászhoz, arra kérve őket, hogy építsenek neki és a Megváltónak egy templomot.

1-3.jpg

england-saint-michaels-mount-1900-1.jpg

A "szent vonal" talán leghíresebb pontja a Mont-Saint Michel, Franciaországban, ahol szintén megjelent az arkangyal egy határozott kéréssel: 709 háromszor is meglátogatta Avranches püspökét, Szent Aubert-et, akitől azt kérte, hogy építsen neki templomot a sziklán. A püspök kétszer nem vett tudomást a kéréséről, mígnem harmadszorra az arkangyal ujjának érintésével kör alakú lyukat égetett a fejére. Ez meggyőzte a püspököt és még abban az évben felszentelték az első templomot a szigeten.

hand-luggage-only-8-3.jpg

Több mint ezer kilométerre az előző templomtól, Olaszországban találjuk a Sacra di San Michele-t. 1000 körül kezdtek építésébe, amely az évszázadok során tovább bővült.

31.png

Egy átjárhatatlan barlangból lett a Santuario di San Michele Arcangelo, Puglia tartományban, Olaszországban. 490-ben épült meg, amikor Mihály arkangyal először jelent meg Maioranói Szent Lőrincnek.

41.png

Görögországon keresztül halad tovább a "szent vonal", ahol nemcsak a 6. kolostort őrzi Szími szigete, de az arkangyal 3 méter magas szobrát is, amely az egyik legnagyobb Szent Mihály-szobor a világon. A legenda szerint, aki először alszik a szigeten, annak bizonyosan üzen álmában Szent Mihály. Nem kell mást tennie, mint reggel kimenni a tengerpartra, ahol a pópa türelmesen meghallgatja az álmát, és megmagyarázza, mit üzent neki az arkangyal.

monastery-panormitis-symi-island-greece-view-54098781.jpg

Izraelben ér véget a "szent vonal", a 12. században épült haifai kolostorban, a Kármel-hegyen.

61.png

(aleteia.org, magyarkurir.hu)