Közelebb Istenhez – megújult a győri bazilika
SZEMlélek 2017. december 02.

Közelebb Istenhez – megújult a győri bazilika

A kisalföldi megyeszékhely Káptalandombján álló épületre ráfért a korszerűsítés. Advent első vasárnapján újra imádsággal telik meg a szakrális tér.

gyor2.jpg

Aki a korábbiakban ellátogatott a győri bazilikába – és akár Szent László hermája, akár Apor Vilmos sírja kétségkívül tömegeket vonzott az épületbe –, egyszerre tapasztalhatta meg a templom különlegesen békés, felemelő atmoszféráját, ugyanakkor hiányérzet is maradhatott az Istennel találkozni vágyókban. Ezt a szó szerinti távolságot is orvosolta a félmilliárdos beruházás, amelynek révén nem csupán a hangosítás, a fűtési rendszer, a burkolat érte utol a kor követelményeit, hanem az oltár is "közelebb jött" a hívekhez.

Ilyen volt...

gyor3.jpg

Ilyen lett...

gyor1.jpg

Az eddigiekben a stallum, illetve az előtte húzódó korlát jelenléte elérhetetlennek tűnő messzeséget okozott a szentmiséken együtt ünnepelni vágyó hívek és a papság, asszisztencia között. Mostantól valóban közösségi cselekményként valósulhat meg az eucharisztia ünneplése, a prédikáció sem a megfoghatatlan távolból ér el a hívekhez, hanem akár egymás szemébe is nézhet az üzenet közvetítője és befogadója.

A mellékelt képek valamennyire érzékeltetik a régi és az új helyzetet, de aki maga szeretne meggyőződni Isten közelségéről, jól teszi, ha személyesen ellátogat – akár újra – a győri bazilikába. Az új egyházi év kezdetével ugyanis örvendetesen új korszak kezdődhet az egyházmegye szívét jelképező épületben.

(Képek forrása: gyorplusz.hu, o2hir.hu)

süti beállítások módosítása