A vallási tolerancia jelképévé vált a mecset
SZEMlélek 2017. október 10.

A vallási tolerancia jelképévé vált a mecset

Abu Dhabi festői szépségű mecsetje már nemcsak az iszlám vallás jelképe lehet, hanem a vallási tolerancia és tisztelet szimbólumaként tekinthetünk rá.

Ugyanis idén nyáron Abu Dhabi koronahercege, Mohammad bin Zayed Al-Nahyan elrendelte el a mecset nevének megváltoztatását, hogy "megerősítse az emberiség kötelékeit a különböző vallások követői közt".

sheikh-zayed-grand-mosque-united-arab-emirates.jpg

A 4 minarettel bíró mecset (ami jelzi kivételes rangját, mert csak az uralkodó joga, hogy kettőnél több minaretet építsen) neve ezentúl Mária, Jézus anyja (Mariam Umm Eisa). A hatalmas vallási mecset fontos szerepet játszik az iszlám vallásban, itt képzik ki a müezzineket, valamint Abu Dhabi vallási vezetői is rendszeresen itt gyűlnek össze.

szm1.jpg

 

Az Egyesült Arab Emírségek törekszik rá, hogy a régió vallásilag legtoleránsabb országának nevezzék. Az ország hivatalos vallása az iszlám, ám az alkotmányban szabadságot biztosítanak bármely más vallás szabad gyakorlására. És nem csak a levegőbe beszélnek: 2015-ben Abi Dhabiban a második katolikus templom nyílt meg, és helyet biztosítottak az első hindu templom építésére is a városban.

sheikh-zayed-grand-mosque-interior.jpg

- Nagy örömünkre szolgál, hogy együtt ünnepelhetünk valamit, ami közös a vallásainkban - nyilatkozta az átnevezett mecset közelében szolgáló anglikán tiszteletes.

A városban szolgáló evangélikus pásztor szerint a mecset átnevezése jól mutatja az Arab Emirátusok vallási toleranciához való hozzáállását és nagyon örül, hogy e nemzet része lehet.

 

(thenational.ae; cahtolicherald.co.uk)

süti beállítások módosítása