Margaret Island: Hiszünk a feltétel nélküli segítségnyújtás jövőépítő erejében
Gégény István 2017. október 09.

Margaret Island: Hiszünk a feltétel nélküli segítségnyújtás jövőépítő erejében

Szó szerint telemosolyogták a SZEMléleknek adott interjút a népszerű együttes tagjai, így szmájlikban gazdag beszélgetés kerekedett életérzésről, segítőkészségről, tervekről és az igazság hirdetéséről.

margaretisland.jpg

– Miért éppen Margitsziget a nevetek – mit jelent számotokra ez a szimbolikus hely?
– Bálint a szigethez közel lakik, sok emlék fűzi hozzá, ezért is lett ez a nevünk. Az életérzés pedig adott: a szigetre mindig kikapcsolódni mennek a város lakói, akik egy kis nyugalomra vágynak. Bringó hintó, koncertek, nagy séták, sportolási lehetőség, szabadság. A mi kis szigetünk is hasonló életérzés sok kedves emberrel, megnyugvással, örömzenével.

– Különleges módon váltatok rövid időn belül ismertté, én legalábbis úgy tapasztaltam az ismerősi körömben, hogy nem elsősorban a koncertjeitek, hanem a közösségi médiában terjedő dalaitok, videóitok tették igazán népszerűvé benneteket. Mi lehet az az egyedi hang, az a sajátosságotok, ami sokak lelkében visszhangokat kelt?
– Mindannyian kiskorunktól fogva tanulunk valamilyen hangszeren vagy foglalkozunk zenével, úgyhogy nekünk ezt belülről megélni teljesen más érzés. Igen, a zenekar csak három éves, és a mai szájber életnek köszönhetően hamarabb terjedt a híre, de ezért mi az elejétől fogva keményen megdolgoztunk és rengeteget koncertezünk a mai napig. Ez tehát elég összetett dolog és mindig van hova fejlődni. :)

Az egyediség pedig talán a szövegekben és a hangzásvilágban van, no, meg abban, hogy nem követünk semmilyen trendet, hanem a saját utunkat járjuk ki, megyünk az elképzeléseink után.

– Nem volt könnyű időt találni erre az interjúra, hiszen rengeteg meghívásotok van, most is két fellépés között vagytok. Miről szól számotokra az aktuális turnétokon frissen debütáló, érdekes klip formájában is közreadott "Engedd, hogy szabad legyek" című dal?
– Nagyon szerencsések és hálásak is vagyunk egyben, hogy ennyit koncertezhetünk. Nekünk igazából ez a legfontosabb: az igazi élőzene, ami számunkra örömzene is a színpadon. Szeretünk együtt lenni, együtt utazni, a zenekar a második családunk. Az Engedd, hogy szabad legyek című dalunk egy 40 éves Bródy-szerzemény új köntösbe bújtatása. A mondandó a mai napig nagyon aktuális, ezért is tartjuk különlegesnek. A klipet pedig igazi „girlpowernek” neveznénk, mivel a rendező, az operatőr, a sminkes, a stylist, a díszletes és az asszisztensek is mind lányok voltak. Talán ez adja a klip különleges hangulatát.

– Miért vállaltátok, hogy ti is bekapcsolódtok fővédnökként a "72 óra kompromisszum nélkül" kezdeményezésbe?
– Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk, hiszen fontos, hogy az emberek ne csak pénzzel adjanak, hanem meg is mozduljanak és ne csak másokért, hanem magukért is tegyék ezt. A “több vagy, ha adsz” életérzéssel mi is könnyen tudunk azonosulni, mivel sokszor csöppenünk hasonló szituációkba. Nemrég Fonyódon adtunk jótékonysági koncertet, ahová rengeteg segítőkész ember jött el és tett tanúbizonyságot arról, hogy igenis érdemes összefogni egy-egy jó ügy érdekében. Reméljük, hogy itt is folytathatjuk ezt a tendenciát, mivel szerintünk a fenntartható világ egyik alappillére lesz a jövőben az önkéntesség és a feltétel nélküli segítségnyújtás.

– Személyesen is segíteni fogtok valahol október közepén?
– Igen, mi is részt veszünk a programban, Budapesten fogunk segíteni kerítést festeni, kertet rendezni...

72ora.png

– Az önkéntességnek, az önzetlenségnek nem nagyon van divatja, nem tűnik menőnek érdek nélkül felkarolni másokat. Hogyan hoznátok meg a kedvet, hogy nem csak 3-4 nap erejéig, hanem máskor is érdemes nyitott szemmel és nyitott szívvel járni a világban, figyelmesen segíteni egymásnak?
– A közönségünk tagjai az elejétől fogva meggyőztek minket arról, hogy a sztereotípiákkal ellentétben igenis sok olyan ember van, aki önzetlenül segít és kész adni másoknak. Úgyhogy szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ismerhetjük őket. Azt az erőt és energiát, amit adnak nekünk, koncertről koncertre visszük magunkkal tovább és csempésszük bele továbbra is a dalainkba és a koncertekbe.

Nekünk a zene a fegyverünk, ha lehet ilyet mondani, abban a „közös harcban”, ahol hirdethetjük azt az igazságot, amiben mi hiszünk. Sokszor pedig a legegyszerűbb eszközökkel, mint a zene, lehet igazán nagy hatásokat elérni.

– Hogyan tovább: mik a tervek az együttessel még idénre, milyen álmokkal futtok neki 2018-nak?
– Rengeteg tervünk van, mint mindig. :) Hamarosan meg fog jelenni egy Arany-feldolgozás, klippel együtt Margaret Island köntösben. Elkezdtünk dolgozni a 3. lemezünk dalain is, ami, ha minden jól megy, jövőre fog megjelenni. Idén Budapesten lesz december 9-én az Akvárium Nagy Hallban az évzáró koncertünk, amire már most készülünk lelkiekben. Szóval nincs megállás, alig várjuk az Engedd, hogy szabad legyek turnénk állomásait és hogy együtt zenélhessünk. :)

Beszélgetőtárs: Gégény István

(x)

süti beállítások módosítása