uj.katolikus.hu
SZEMlélek 2017. szeptember 18.

uj.katolikus.hu

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapja rendkívül tartalmas, sőt, nélkülözhetetlen honlap mindenki számára, aki a katolikus egyház magyarországi létéről és tevékenységéről érdeklődik.

ujkathu1.jpg

Az uj.katolikus.hu egyben tükröz is valamit, ami ugyan katolikus, de talán nem új. A katolikus egyház ugyanis a II. Vatikáni Zsinat és az 1983-as Codex Iuris Canonici szellemében elsősorban nem a püspöki kar. Elsősorban Isten vándorló népe; az egy adott országban, jelen esetben Magyarországon működő plébánia- és lelkiségi közösségei, számos tevékenysége, kezdeményezése, médiában való jelenléte és természetesen szolgálattevői, a felszentelt személyek, közöttük a püspökök és érsekek. Erről mindről pontos és aktualizált információk találhatók a honlapon, csak a sorrend, a hangsúly elgondolkodtató.

A honlap elérhetővé tesz egy linkgyűjteményt, “Könyvtár” címszó alatt – kiemelt, jól látható helyen. Annál is inkább fontos ez a gyűjtemény, mert manapság a szabad médiában, elsősorban a Zuckerberg-galaxisban elképesztő mennyiségű álhír és tévinformáció terjed a katolikus egyházról. Aki biztos forráshoz akar fordulni, s ennek alapján tájékozódni, ebben a könyvtárban megtalálja a legfontosabb "hivatalos" forrásokhoz elvezető linkeket.

ujkathu2.jpg

S megint egy árulkodó jel. A gyűjteményben legfelül a "Katekizmus" szerepel, majd alatta a Szentírás stb. Nem vitás, hogy a katolikus egyházat a katolikus katekizmus jellemzi, amint a reformáció egyházait is a különböző hitvallások és káték. A felekezeti sajátosság ennek mentén ragadható meg. Mégis, Isten szava elsősorban a Szentírás, erre épít a katekizmus, az egyház történetének normatív tanítása, amely révén a Szentírás üzenetét igyekeztek a kor kihívásaira való tekintettel értelmezni. Szép gesztus lehetne – éppen a reformáció 500. évfordulóján –, ha ez a sorrend megcserélődne. Mint például a német katolikus honlapon.

Ám addig is szeretettel ajánljuk figyelmébe minden érdeklődőnek ezt a honlapot, gazdagságával és hangsúlyaival egyaránt.

Máté-Tóth András

süti beállítások módosítása