Mélységektől a magasságokig – zarándokolj Szent Lászóval!
SZEMlélek 2017. július 07.

Mélységektől a magasságokig – zarándokolj Szent Lászóval!

Jól ismert hely Máriapócs, ahol a könnyező Szűz Mária ikon található. Idén egy új ifjúsági gyalogos zarándoklat vezet oda július 27-30. között. Az eseményről az egyik szervező, Gaga Zsuzsa nyilatkozott a SZEMléleknek.

ifizari.jpg

– Honnan jött a zarándoklat ötlete?
– Olyan nyári találkozási formát kerestünk a fiatalok számára, ami lehetőséget nyújt arra, hogy önmagukkal, egymással és Istennel találkozzanak. A zarándoklat is egy ilyen forma, ahol a test és a lélek együtt kirándul. A Debrecen-nyíregyházi Egyházmegyében nagyon sok ilyen eseményről tudhatunk, amik jól sikerülnek, éppen ezért döntöttünk úgy, hogy mi is kipróbáljuk a találkozás ezen formáját. Úgy gondoltuk, hogy akik nem tudtak eljönni a májusban megrendezett KÖVET fesztiválra (katolikus középiskolások találkozója), mert már idősebbek, azoknak szeretnénk egy hasonló hangulatú zarándoklatot szervezni.

– Mi a célja ennek a zarándoklatnak?
– Amint említettem: az egymással, önmagukkal és Istennel való találkozás. Hosszú évekig megrendezték a DIT-et (Debreceni Ifjúsági Találkozót), amely sajnos mára már nem töltötte be azt a szerepet, amire szánták a szervezők éveken keresztül. Szeretnénk visszahozni ezt a találkozást, ahol az egyházmegye fiataljai újra tudnak egymással találkozni. Ez az első zarándoklata az egyházmegyénknek, és mindig nehéz az elindulás. Nagyon nagy szeretettel hívjuk azokat, akik nyitottak egy ilyen találkozásra. Nem tömegekre számítunk a zarándoklat alatt, inkább családias hangulatú, ugyanakkor fiatalos találkozásra készülünk.

– Miért pont az ifjúságot szólítottátok meg?
– Ezt a programot az egyházmegye ifjúsági pasztorációja szervezi, a témaválasztás is kifejezetten ehhez a korosztályhoz szól. Mivel Szent László évében vagyunk, ezért egy-egy legenda segítségével az ő két erényét választottuk ki, vegyítve ezeket egy-egy szentírási idézettel. A zarándoklat napjait tehát a legenda-erény-evangéliumi rész alapján osztottuk fel, aminek témái az első napon a „szolgáló, alázatos vezető”, a második napon pedig a „férfi és női szerepek”. Az első nap a vízfakasztás legendájáról szól majd, ahol az alázatosságra és a szolgálatkész vezetői szerepre kerül a hangsúly. Ide kapcsoltuk a kafarnaumi századosról szóló szentírási részt, ugyanis mindkét történetben a vezető nem saját magának, hanem a rangban alatta állónak kér vizet, vagy éppen gyógyulást. Ezt azért tartottuk fontosnak, mert a zarándoklat főként az egyetemista korosztályhoz szól, akik közül reményeink szerint sokan vezetők lesznek majd az élet több területén, mi pedig szeretnénk, hogy ilyen alázatos, szolgáló vezetők legyenek, mint a történetben megjelenő két férfi. A második napon az elrabolt lány megmentésének a legendájából tanuljuk meg, mennyire bátor és férfias vezető volt Szent László király. Ide a szamáriai asszony történetét választottuk, ahol Jézus a nőhöz fordult oda.

– Milyen élményekkel gazdagodhatnak azok a fiatalok, akik részt vesznek a zarándoklaton?
– Úgy terveztük meg a zarándoklat programját, hogy egészen a mélységektől a magasságokig bejárjunk egy egész nagy távot. Lesznek csapatépítő játékok, imádságok, személyes elgondolkodtató percek, páros beszélgetések. Meghívtak minket a leveleki tóhoz strandolni, hogy egy kicsit felüdüljünk a zarándoklat első napján. Azt gondolom, olyan „nyaralásban” vehet részt, aki eljön, ahol – mint az elején is említettem – tényleg a teste és a lelke is kirándul majd. Azt gondolom, a mai világban nagyon fontos, hogy hasonló értékrendű emberekkel találkozzanak a fiatalok, és itt erre is lehetőség nyílik.

– Lesz-e lehetőség gyónásra a zarándoklat alatt?
– Több atya is elkísér bennünket, így folyamatosan lesz lehetőség lelki beszélgetésekre, szentgyónásokra. Akár út közben is, ha valaki úgy érzi, hogy épp akkor érett meg egy gyónásra, vagy egy beszélgetésre, megkeresheti az egyik atyát, lemaradhatnak, és beszélgethetnek, vagy akár meg is gyónhat az illető.

– Milyen egyéb nem szokványos programok várnak a fiatalokra?
– Minden nap lesz olyan program, ami nem szokványos egy zarándoklaton. Csütörtök este kezdünk Nyíregyházán, ahol csapatépítő programban vehetünk részt, ami elősegíti, hogy egymásra hangolódjunk. Ilyenkor még csak lelkileg gyalogolunk egymás felé. A második napon a fürdőzés lesz a kevésbé szokványos programunk. A harmadik napon pedig, miután megérkezünk Máriapócsra, egy nagy örömtáncot szeretnénk táncolni a bazilika előtt.

– Szeretnétek, hogy ez a program hagyománnyá váljon?
– Mindenképpen. Az első lépéseket megtettük. Úgy véljük, ha valaki eljön és jól érzi magát, akkor évről évre egyre többen leszünk. Ettől függetlenül nem a létszám a legfontosabb, hanem a nyitott szívű fiatalok. A legfőbb célja a zarándoklatnak az, hogy minél többen nyissák meg egymás felé, és Isten felé is a szívüket.

–  Hogyan és meddig tudnak jelentkezni a zarándokolni vágyók?
Az esemény Facebook oldalán található a leírásban egy link, ahol július 8-ig lehet regisztrálni.

– Mit üzennél a fiataloknak?
– Mindig úgy szerveztem a nyaramat, hogy sok programon, fesztiválon részt tudjak venni. Mi a fesztiválok országa vagyunk, amik nagyon színvonalasak. A zarándoklat pont a nyár közepén lesz, éppen ezért úgy gondolom, érdemes egy picit lelassítani, és azt mondani, hogy ezt a három napot az Úristennek szánom és önmagamnak. Ha pedig más hasonló értékrendű fiatalokkal teszem ezt együtt, akkor ez teljességgel felér egy fesztiválhangulattal. Olyan lelki erőt és segítséget ad az elkövetkező évre, ami a következő tanévben hatalmas segítség lehet. Akik voltak már zarándokolni, tudják, hogy mind a fizikai, mind a lelki határainkat feszegetjük egy ilyen zarándoklaton, de pont azért vagyunk fiatalok, hogy lássuk, mennyi mindent bírunk. Ezek azok, amik közelebb visznek minket Istenhez.

Beszélgetőtárs: Erdélyi Anikó

süti beállítások módosítása