Figyelj rám, különben meghalok!
Gégény István 2017. június 29.

Figyelj rám, különben meghalok!

Szörnyű hír járja be a világhálót: meghalt egy fiatal férfi, mert párjával nagyobb nézettséget akartak elérni videóiknak.

vid.jpg

– Ez lesz a világ egyik legveszélyesebb videója – közölte Twitteren egy alig 20 éves hölgy, aki második gyermekét várja barátjától. A 22 éves férfi már nem él, a veszélyes videó ugyanis úgy nézett ki, hogy Pedro a mellkasa elé tartott egy könyvet, Monalisa pedig rálőtt. Nyilván azt hitték, a könyv valami csoda folytán megállítja majd a golyót. A valódi csoda azonban az lett volna, ha még a ravasz meghúzása előtt felvillan valamelyikőjüknek, hogy egy könyv (hiába egy keményborítós enciklopédiáról van szó) és egy vastag beton-, vagy páncélfal között jelentős különbség adódik. De valami elvette az eszüket. A férfi meghalt, a nőre hosszú börtönévek várnak. Alighanem ott fogja megszülni második gyermekét, akit az elsővel együtt nem ő fog felnevelni. A párja a legkevésbé.

Mi vette el az eszüket? Ők ketten rendszeresen készítettek videókat, amiket feltöltöttek az internetre, és szerették volna, ha sokan figyelemmel kísérik ezeket a felvételeket. Elégedetlenek lehettek a kattintások számával, így valami igazán merészet találtak ki, aminek tragikus végeredményét ismerjük. Figyelemre vágytak, nézettségre, reakciók áradatára, virtuális hírnévre. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a hölgy vallomása szerint az ötlet nem tőle származott, ráadásul a barátja előzetesen mutatott neki egy másik könyvet, ami megállított egy pisztolygolyót. Ezek az indokok nem hozzák vissza a párját, de összességében fontos tanulság marad meg az eset nyomán mindannyiunk számára.

Pedro és Monalisa társai ugyanis köztünk élnek. Olyan fiatalok és akár kevésbé fiatalok, akik figyelemre, törődésre, megértésre, válaszokra, találkozásokra vágynak, de ezekből nem részesülnek eléggé.

Ott van a közelükben az internet, amelyen minden elfér, ahol mindenre és az ellenkezőjére is találni választ, megoldást, ahol hamar sztár lehetsz, ha elég ügyes vagy hozzá. És ami veszélyesebb fegyver lehet, mint az az eszköz, ami kioltotta a 22 éves ifjú apa életét.

Könnyű vádolni, kinevetni, lesajnálni a tett két elkövetőjét, leginkább azonban az esetükből fakadó fájó kérdésekre kellene választ, helyes megoldást találnunk. Figyelünk-e egymásra, társai vagyunk-e rokonainknak, ismerőseinknek, körülöttünk élő felebarátainknak? Lebeszéljük-e egymást a rossz ötletekről?

gi_intro.jpgEz a történet azt üzeni, hogy a figyelmesség hiánya veszélyes a társadalomra, veszélyes az emberekre. A figyelem viszont – talán sokszor észre sem vesszük – életet, jövőt ad.

Figyeljünk oda még jobban egymásra!

Gégény István

(Kép forrása: Youtube)

süti beállítások módosítása