Így találkozott egy űrhajós Istennel a Holdon
Gégény István 2017. június 15.

Így találkozott egy űrhajós Istennel a Holdon

Neil Armstrong tette meg az emberiség  első lépéseit az égitesten, ám Buzz Aldrin még különösebb dolgot művelt világelsőként.

aldrin.jpg

1969. július 21-én Aldrin második emberként lépett a Hold felszínére. Előtte viszont a Presbiteriánus Egyház engedélyével hívő keresztényként Úrvacsorát vett magához. Ez az űrben nem csupán azért kihívás, mert a gravitációs eltéréssel meg kell küzdeni például folyadékok esetében, hanem magát a kenyeret, bort és a szükséges eszközöket is magával kell vinnie az asztronautának egy olyan közlekedési eszközben, ahol minden poggyászt grammra kimérve optimalizálnak.

Ráadásul egy harcos ateista hölgy, Madalyn Murray O'Hair elérte, hogy az a pár szó, amit az Úrvacsora vétele közben Aldrin a rádión keresztül üzent a Földre, ne kerülhessen a nyilvánosság elé – tárta fel a háttérinformációkat a Guardian. Ez volt az a bizonyos üzenet:

Egy kis csendet szeretnék kérni. Meghívok minden embert, aki hallgatja ezt az üzenetet, bárhol és bárki legyen is, hogy álljon meg egy pillanatra és gondoljon bele az elmúlt néhány óra eseményeibe, s adjon hálát olyan módon, ahogyan szeretne.

I would like to request a few moments of silence … and to invite each person listening in, wherever and whomever they may be, to pause for a moment and contemplate the events of the past few hours, and to give thanks in his or her own way.

A mondatok nem véletlenül voltak ennyire kevéssé szakrálisak, ugyanis amikor Buzz Aldrin engedélyt kapott az Úrvacsora vételére, egy űrhajós társa arra kérte, hogy vegye nyugodtan magához az ételt és italt, de a szavait fogalmazza meg minél általánosabban ('Go ahead and have communion, but keep your comments more general.').

A történetet egy évvel később mesélte el Aldrin a Guidepost magazinnak, s kiderült, hogy János evangéliumából is felolvasott a Holdon álló kabinban egy verset: "Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz. Hisz nélkülem semmit sem tehettek." (Jn 15,5)

Hiába próbálta tehát az ateista aktivista hölgy megakadályozni, Isten kifürkészhetetlen útjain fél évszázad múltán is fennmaradt az üzenet. Érdemes egy kis csendet tartva hálát adni ezért, mindenkinek a maga módján...

A történet itt olvasható angolul (via magnificat.ro).

(Fotó: Buzz Aldrin a Holdon, Nasa/Time & Life Pictures/Getty Images/The Guardian)

süti beállítások módosítása