Geszti Péter azt üzente...
Gégény István 2017. május 09.

Geszti Péter azt üzente...

Vírusként söpör végig a magyar infótengeren egy videó, amin a médiaguru egy katolikus rádióról beszél. De mit is mond valójában?

geszti.jpg

A Mária Rádió olyan videót tett közzé, amin Geszti Péter mond dolgokat erről a közösségi csatornáról. Óriási fogás, főleg, ha az illető jófejségből vállalta a dolgot. A meghökkentés működik is, tele a sajtó és a 2.0 hírfolyam a nagy hírrel. Látszólag örömteli, hogy egy ilyen híres médiaszemélyiség az arcát adja egy keresztény rádió reklámozásához. Azért látszólag, mert nem úgy adja, mint aki támogatólag kiáll valami mellett.

Geszti Péter, a vérprofi kommunikátor, aki álmában is csasztuskákat szuszog, ezen a videón érzékelhetően keresi a szavakat. - Hogy is mondjam, ilyen is van, néha ráhallgatok, letették elém ezt a kamerát, ha már itt vagyok, mondok pár szép, kedves gondolatot, ebben az értelemben, meg vannak más rádiók is - ilyesmik járhattak az időnként dalra fakadó rapper fejében, némelyeket ezek közül ki is mondja.

A cikkhez eredetileg mellékeltük a videót is, ám azt a feltöltője később eltávolította.

Mindez nyilván nem zavarja a Mária Rádió elkötelezett hallgatótáborát, sőt, talán észre sem veszik a kényszeredettséget. Csakhogy ezt a célcsoportot nem igazán kell megszólítani, egy százalékok felajánlására buzdítani, hiszen ők tartják életben a médiumot.

Geszti Péter más ajtókat, ablakokat képes kinyitni. Ám akik azokban a házakban élnek, jól ismerik Pétert, a műveit, a stílusát, és veszik az adást. Ők nem feltétlenül azt fogják gondolni, hogy hú, de frankó, küldjük máris a felajánlást. Inkább felteszik magukban az őszinte kérdést: ez az izé most mi a szösz?

Mert buzdításnak nem buzdítás, evangelizálásnak pedig a legkevésbé sem tekinthető, mert azért olyan rejtett üzenetek bújnak meg ebben a 60 másodpercben, mint például iszlám = kereszténység, Mária Rádió = Tilos Rádió = KarcFm = Klubrádió és társaik.

Nem véletlen ez a "nyitottság", hiszen Geszti Péter némileg hitelesebb @rca a liberális gondolkodásnak, ahogy ő fogalmaz, ideológiának, mint a hitvalló katolikus életnek.

Péter azt üzente: van olyan, hogy Mária Rádió. Megtelt vele rövidke időre a hazai hírmindenség – nem semmi. Ezen felül egyes katolikusok biztosan nagyon örülnek magának az üzenet létének. Ha azonban nem mindenki gondolja így, az nem a véletlen műve. Hogy pozitív lesz-e a kampány szaldója? Nem lehetetlen. Hallgatókat aligha fog veszíteni a rádió.

Hogy miféle összhang hiányzik nagyon ebből a minivideóból, azt jól érzékelteti Kovács István Koko szerepvállalása, akit a SZEMlélek is megszólaltatott a Mária Maraton kapcsán. Ott nagyjából stimmeltek az arányok, az üzenet és annak hordozója.

gi_intro.jpgAmilyen szép dolog, hogy mindezeken innen és túl Péter vállalta, hogy arcát, nevét adja a Mária Rádió létének tudatosításához, olyan szép és kedves lehet észrevenni más rejtett összefüggéseket is. Isten éltessen, Péter, az épp mára eső születésnapodon (is)!

Gégény István

süti beállítások módosítása