Éltető szolgálat
SZEMlélek 2017. április 21.

Éltető szolgálat

Inspiráló történet a Portugáliában élő egy nyugdíjas üzletemberről, aki Angliától Madagaszkárig, a világ számos pontjára adományozta már a Fatimai Szűzanya szobrát.

José Camara 2013 januárja óta több mint 1000 Fatimában készült szobrot juttatott el plébániákba, iskolákba, szerzetesrendekez, katolikus mozgalmakhoz, börtönökbe, különleges esetekben magánemberekhez is. Minden akkor kezdődött, amikor egykori lakhelyére, dél-afrikai plébániáknak 12 darab szobrot adományozott. Híre ment a Fatimából érkező, kézzel készített szobroknak és hamarosan 63 kérés érkezett Camarahoz.

fatima_statue_1-800x500.jpg

Azóta több mint 30 országba küldött csomagot: afrikai országokba, a Szentföldre, Indiába, a Fülöp-szigetekre, Németországba, Guatemalába is többek, közt, de olyan távoli vidékekre is küldött már szobrokat, mint a Réunion vagy Mauritius.

De nem tudja örökké folytatni, mondja Camara, aki már szinte az összes megtakarítását beleölte a szolgálatba. Minden alkalommal, amikor úgy gondolja, hogy teljesítette a szolgálatát, akkor érkezik egy újabb kérés, olyan régióból, ahol szükség van a Fatimai Miasszonyunkra. De nem csak a szűkös anyagi keretei teszik egyre nehezebbé az adományozást, hanem egészségi állapotát a csomagok körüli ügyintézéssel járó stressz is egyre jobban megviseli. 

Camarának a 4 éve tartó szolgálatához erőt adnak a történetek: a namíbiai atyáé, aki 560 mérföldet tette meg a szoborért, hogy plébániájára hozhassa. A Fokvárosban élő rákos asszonyé, s bár senki nem hitte, hogy túléli a 4 hónapot, amíg a szobrot kézbesítik, de a halálos ágyán magához szoríthatta - 24 órával később, mosollyal az arcán hunyt el. A fiatal lány története, aki börtönbe lévő édesapjának kérte a szobrot, így most az angliai börtöncellában rabtársaival együtt imádkozhatnak a Fatimai Szűzanya előtt.

Nem szeretnék ebből semmiféle hasznos húzni, mondja Camara, csak a Fatimai Szűzanyát szeretném szolgálni. 

(catholicherald.co.uk)

süti beállítások módosítása