A halálbüntetés nem old meg semmit
SZEMlélek 2017. március 10.

A halálbüntetés nem old meg semmit

A visszavonhatatlan szankcióról folyt vita az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának ülésén március 8-án. Ivan Jurkovic érsek a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője is felszólalt.

– Ismételten megerősítem az egyház álláspontját: az élet szent a fogantatástól a természetes halálig – idézte Ferenc pápa szavait az érsek, amelynek mentén még egy bűnözőnek is sérthetetlen joga van az élethez.

banner_death_penalty_credit_california_department_of_corrections_and_rehabilitation_wikipedia_cc_20_cna.jpg

– Egy jogállam számára a halálbüntetés tévút, mert az igazság nevében gyilkoltat – fogalmazott Jurkovic. – Az igazságot sosem érhetjük el azáltal, hogy megöljük embertársunkat – idézte ismét Ferenc pápa szavait.

Az érsek kifejezte aggodalmát a lehetséges tévedések miatt, amelyek ártatlan emberek halálát okozhatják, továbbá megkérdőjelezte a halálbüntetés elrettentő jellegét is.

Tengerentúli felmérések a halálbüntetés "népszerűségének" hanyatlását mutatják: míg 1995-ben az amerikai lakosság 80 százaléka támogatta a gyilkosságért elítéltek kivégzését, addig 2010-ben már csak 39 százalék értett ezzel egyet.

rv15107_articolo.JPG

Jurkovic érsek beszédének végén a börtönök jobb állapotáért és a méltányos tárgyalásokért emelt szót, függetlenül az elkövetett bűntől.

(CNA)

süti beállítások módosítása