Osztrák mártír életét viszi vászonra a világhírű rendező
SZEMlélek 2017. február 17.

Osztrák mártír életét viszi vászonra a világhírű rendező

Ismét egy film, amely várhatóan nem csak a keresztény közönséget, de minden filmszeretőt megmozgat majd: az osztrák mártír életét mutatja be a 2017-ben debütáló Radegund.

A náci megszállás idején játszódó szerelmi történet az osztrák földműves életén alapszik, aki lelkiismereti alapon megtagadta, hogy katonaként szolgáljon a nácik oldalán. Az életét feldolgozó filmet az amerikai rendező, Terrence Malick jegyzi.

1st-image-radegund.jpg

Franz Jägerstätter  és felesége, Fani történetét követhetjük végig a filmben, amely még a háború idejéből származó eredeti leveleikből is merít. A diktatúrának ellenálló szerelmespár nem csak a rendszerrel ment szemben, de nézeteik miatt sokszor kis, zárt városkájukban, templomi közösségükben és barátaikkal is konfliktusba kerültek.

A katonai szolgálatra történő behívás megtagadása miatt 1943-ban lefejezték az osztrák családapát, aki 2007-ben avattak boldoggá. A jeles eseményen 94 éves felesége még jelen lehetett, aki, elmondása szerint, mindig is azért imádkozott, hogy egy napon, majd jelen lehessen ezen az alkalmon. XVI. Benedek pápa levélben méltatta Jägerstättert, mint egy férfi, aki nagylelkű önmegtagadásba adta életét.

 

Csak növeli várakozásunkat a film franciaországi terjesztési jogait megvásárló cég vezetőjének nyilatkozata, aki szerint Malick forgatókönyve az egyik legerősebb, amit az elmúlt években olvasott.

A mártír magyar nyelvű önéletrajza ide kattintva elérhető.

(aleteia.org)

süti beállítások módosítása