"Nem bele tenni kell Krisztust a cigányokba, hanem felismerni kell bennük."
SZEMlélek 2017. január 02.

"Nem bele tenni kell Krisztust a cigányokba, hanem felismerni kell bennük."

Cigányputriban született, ma az Evangélium szolgája. Az előítéletek, az ismeretlentől való félelem börtönéből tört ki Orsos Zoltán atya, csákánydoroszlói plébános.

Orsos Zoltán atya útja a hithez hosszú és szenvedéssel teli volt. Nyomorba született, az állandó nélkülözésből nevelőszülőkhöz került testvéreivel. A cigány környezetből kikerülve sem lett jobb a helyzete: a nem cigányok féltek tőle, ellenszenvesnek tartották, a cigányok nem értették a szándékát, hogy tanulni akar.

kepkivagas2.PNG

Középiskolában jött a változás: kollégista társai ismerték, szerették, ezért megvédték őt. - Sokat köszönhetek nekik, mert ott tapasztaltam meg, milyen, ha bíznak bennem, tisztelnek, szeretnek és számítanak rám - emlékszik vissza Zoli atya. A középiskolás évei alatt számos lelki sebe begyógyult.

Végül az Evangélium változtatta meg az életem. Rájöttem, az Evangéliumnak, Krisztus tanításának életet formáló, gyógyító ereje van. Ennél nagyobb jót nem lehet közölni az emberekkel. Ha az én életemet megváltoztatta, másokéval is megteszi. Ezért választottam papi jelmondatomnak Szent Pál apostol sorát: Az Evangélium szolgája lettem, Isten kegyelmi adományából. Papszentelésemkor Jézus nekem is mondta: Menj és hirdesd az Evangéliumot! Kinézi belőlem, hogy képes leszek a feladathoz felnőni és az Ő tanítását hirdetni.

Orsos Zoltán atya cigánykérdés helyett nyomorkérdésről beszél. A cigánypasztoráció nemcsak a cigányokkal való foglalkozást jelenti szerinte, hanem egyidejűleg a többségi társadalommal való foglalkozást is. - A többségi társadalmat befogadóvá kell tenni, a cigányságot pedig elfogadóvá - mondta a szombathelyi egyházmegye papja.

Végre el kellene felejteni, hogy a cigányság olyan nép, amelyiken állandóan segíteni kell. Hogy mit tehetnek a cigányok önmagukért? Tanulás, munka. És a szív. Vagyis minden változás a szívekben kell, hogy elinduljon, a változás igénye meg kell, hogy szülessen a szíveikben, ahogy az én szívemben is megszületett, és erről soha nem mondtam le.

Az Orsos Zoltán atyával készült teljes interjú ITT olvasható.

(fotó: orsoszoltan.hu)

süti beállítások módosítása