Erdő Péter: Közösségeinkben a helye az újraházasodottaknak
SZEMlélek 2016. december 23.

Erdő Péter: Közösségeinkben a helye az újraházasodottaknak

Az egyházjogilag rendezetlen életállapotban élők integrálásáról, a plébánia közösségekben való szerepeikről, a házasságok semmisségi vizsgálatáról kérdezték a bíborost.

A főpásztort az Emmanuel Közösség által szervezett AVE-kurzus zárószentmise alkalmából faggatták a sokakat megosztó kérdésről.

erdopeter.jpg

Magyarországon az 1894-ben meghozott törvény óta létezik polgári házasság. Azóta fordulhat elő, hogy valaki egyházilag kötött egy érvényes házasságot, „elvált”, majd újból kötött egy polgári házasságot. Ebben a tekintetben az egyházi szemlélet lényegében nem változott. Valljuk a házasság felbonthatatlanságát. Ami fejlődött, változott, az a lelkipásztori munka és gyakorlat.

Erdő Péter a semmisségi vizsgálatok egyszerűsödött menetrendjét is röviden vázolta. A bíboros nem a hívő, gyakorló katolikusok válását, majd polgári újraházasodását látja legnagyobb problémának, hanem az egyre gyakrabban előforduló, házasság nélkül együtt élő párok kérdését, akik sem az egyházi, sem a polgári házasságot nem választják.

people-together.jpg

Az ilyen életállapotban lévőket, ha hívő katolikusok, egyre jobban integrálni kell a közösségi életbe, hangsúlyozza a bíboros, ahogy Szent II. János Pál pápa és Ferenc pápa apostoli buzdításai is erre szólítanak fel minket.

Erdő Péter bíboros Magyar Kurírnak adott interjúja ITT olvasható.

Az AVE-kurzusról további információ ITT vagy ITT található.

süti beállítások módosítása