Ezúttal tényleg olyat mondott Ferenc pápa, amit nem könnyű megemészteni
SZEMlélek 2016. december 12.

Ezúttal tényleg olyat mondott Ferenc pápa, amit nem könnyű megemészteni

Ritkán kritizáljuk ezen a blogon a katolikus egyházfőt - most sem teszünk így, mert nincs miért. Ahogyan viszont ő kritizál, amellett nehéz szó nélkül elmenni.

A belga Tertio hetilapnak adott interjút Ferenc pápa, a teljes szöveg angol nyelven itt olvasható, magyarul pedig itt érthető el. A beszélgetés során szóba kerül szekularizáció, háborúskodás, terrorizmus, irgalmasság, az ifjúság, de az igazán merész kijelentés a média világához kapcsolódik.

tertio.jpg

Az álhírek, téves információk kapcsán a pápa előre szól, hogy keményet fog mondani - nem szeretne senkit megbántani, jelzi -, majd úgy fogalmaz, hogy a médiának nem kéne a "coprophilia" betegségébe esnie. Ez a kifejezés az ürülék iránti vonzalmat jelöli, s a pápa a mocskos, botrányos, szaftos témák tálalására céloz, függetlenül attól, hogy azok akár igazak is lehetnek.

...ami nagy kárt tud okozni a tömegtájékoztatási eszközökben, az a félretájékoztatás: vagyis amikor valamilyen helyzetben az igazságnak csak az egyik felét mondják el, a másikat viszont nem. Ezt nem szabad, ez félrevezetés! Mert Önök csak az igazság egyik felét adják át a televíziónézőnek, és így nem képes a komoly ítéletalkotásra a teljes igazságról. Valószínűleg a félretájékoztatás által okozza a legnagyobb kárt a média, mert az emberek véleményét egyetlen irányba tereli, és az igazság másik felét elhallgatja. Aztán a médiának – azt hiszem – nagyon tisztának és áttetszőnek kell lennie. Nem szabad, hogy – természetesen senkit sem szeretnék megsérteni – a koprofília [ürülékhez vonzódás] betegségébe essen: amikor állandóan csak a botrányokat, az ocsmány dolgokat akarja közölni, még ha igazak is. És mivel az emberek hajlamosak a koprofília betegségére, sok kárt lehet okozni. Tehát ezt a négy kísértést említeném meg, de a média véleményformáló, és építő is lehet, végtelen sok jót is tehet.

Kemény beszéd, de aligha lehet finomkodni a médiadzsungelben eluralkodott állapotok láttán.

(Az idézet a Magyar Kurír cikkéből származik. Fotó: L'Osservatore Romano)

süti beállítások módosítása