Nincs bűn, amiért ne lehetne bocsánatot kérni, és amiért ne lehet megbocsátani
SZEMlélek 2016. december 09.

Nincs bűn, amiért ne lehetne bocsánatot kérni, és amiért ne lehet megbocsátani

Hova vezethet egy épülő olajvezeték elleni tüntetés? Több százéves konfliktusok feloldásához, bocsánatkéréshez és megbocsátáshoz.

5845bdb2120000dc00eed990.jpeg

Észak-Dakotában győzelmet aratott az összefogás. Standing Rocknál, az őslakosok területén áthaladó olajvezeték építését állították le a tüntetések hatására. Bár az aktivisták kételkednek a teljes sikerben, hétfőn mégis nagy ünnepet tartottak, ahol történelmi pillanatnak lehettek szemtanúi. Talán, nem csak valami megállításának az ünnepeként, hanem egy közös, új történelem kezdeteként emlékeznek majd rá.

Az amerikai veteránkatonák közösségének nevében Wesley Clark Jr. a lakota indiánok vezetőjétől kért bocsánatot az ellenük elkövetett bűnökért. 

Leonard Crow Dog elfogadta a bocsánatkérést és a békére sürgette az egész világot. Nem a miénk a föld, mi vagyunk a földdé, mondta.

5845bdb21700002500e7dddc.jpeg

Hónapok óta vívott harc folyik az Észak-Dakotába tervezett kőolajvezeték építése ellen. Az őslakosokhoz és más aktivistákhoz csatlakoztak az amerikai veteránok, akik mozgalmukkal megóvták az indián szent helyeket és a terület ivóvízellátást is. Az indián törzs mellett kiálló veteránok múlt héten jelezték, hogy kétezren készek élőfalként megvédeni a tüntetők táborát, ha azt ki akarják üríteni. Erre nem került sor, mert vasárnapra megérkezett a hír az építkezés leállításáról.

A bocsánatkérést bemutató videó és az őslakosok válasza magyar felirattal itt tekinthető meg:

(444.hu)

(fotók: huffingtonpost.com)

süti beállítások módosítása