Katolikus elnöke lehet Franciaországnak
SZEMlélek 2016. november 27.

Katolikus elnöke lehet Franciaországnak

François Fillon nyerte a francia republikánusok előválasztását, így ő lehet a szélsőjobboldali és a baloldali jelöltek kihívója jövő tavasszal.

fillon.jpg

Képletesen a francia elnökválasztás "első fordulójának" tekintették sokan az Alain Juppé egykori külügyminiszter, jelenleg Bordeaux polgármestere és a korábbi kormányfő közötti választási küzdelmet, amely november 27-én dőlt el, mégpedig nagyon egyértelműen, az előzetes adatok szerint kétharmados többséggel François Fillon javára. Ebből a versenyből szerény eredményei miatt már korábban kiszállt Nicolas Sarkozy.

Az elnökválasztás valódi első fordulóját 2017. április 23-án, a második voksolást május 7-én tartják majd. A francia baloldal jövő januárban méreti meg előválasztáson egymás ellen saját jelöltjeit, de az igazi riválisnak a szélsőjobbot képviselő Marien Le Pen tekinthető.

A jelek szerint - jobboldalon legalábbis - nagy népszerűségnek örvendő François Fillon nem csupán konzervatív politikus, de gyakorló katolikusként ismerik. Nyíltan vállalja, hogy erős kézzel kell rendet tenni a gazdaságban, s az elnökjelölt elutasítja a multikulturalizmust.

Korábban miniszterként felelt a szociális és munkaügyekért, az oktatásért, majd a környezetvédelmi és közlekedési tárca élére került. A miniszterelnökként általa vezetett kormány 15 fős kabinetjében 7 nő kapott miniszteri megbízást. Öt gyermek édesapja.

Akit érdekel az elnökjelölt programja, itt ismerkedhet meg 10 pontban a főbb részletekkel - francia nyelven.

süti beállítások módosítása