„Ízlik az ingyen kaja, mi, nigger?”
SZEMlélek 2016. november 22.

„Ízlik az ingyen kaja, mi, nigger?”

Milyen ma a menekülthelyzet hazánkban egy menekült szempontjából? Ha dolgozni akarnak és elfogadják a kultúránkat, jöhetnek. Tényleg? Megrázó filmet ajánlunk.

idegen.jpg

Január 26-án mutatják be a magyar mozik Vranik Roland Az állampolgár című harmadik játékfilmjét, amely a napokban debütált a Stockholmi Filmfesztiválon. Ezen apropóból egy előzetes is felkerült az internetre, amely felvillantja a téma drámaiságát és már önmagában is megrázóan mutatja be, milyen „idegennek” lenni ma Magyarországon.

A film a mai Budapesten játszódik és egy afrikai bevándorló életét követi végig, aki szeretne beilleszkedni, magyar állampolgárrá válni. Ebben segít neki Mari, a magyar-történelem szakos tanárnő. A történet harmadik fontos szereplője egy perzsa lány, Shirin, aki újszülött gyermekével kiszolgáltatott helyzetbe kerül, és egyetlen esélye, ha névházasságot köt.

A történet kíméletlen tükröt tart elénk: elfogadóak, befogadóak vagyunk-e? A téma a menekültválság kapcsán rendkívül aktuális, hiszen olyan helyzetet boncolgat, amivel foglalkoznunk kell és érdemes is. Várjuk a teljes alkotás megjelenését!

Barbara

süti beállítások módosítása