A hamis püspökök lerombolják az egyházat
SZEMlélek 2016. november 07.

A hamis püspökök lerombolják az egyházat

A kínai kommunista állam által kinevezett püspököket elismerő a megállapodást írhatnak alá hamarosan Rómában. Ez ellen küzd föld alá szorult katolikus egyház rangidős elöljárója.

Joseph Zen érsekatya szerint a Róma és Peking közt létrejövő megállapodás teljesen elfogadhatatlan és aláírásával megadják magukat.

cina_f_1015_zen.jpg

A Vatikán és a Kínai Hazafias Katolikus Szövetség (CCPA) régóta ellenséges viszonyban áll egymással, a CCPA által kinevezett püspököket a Szentszék nem ismeri el. Legalábbis eddig, ugyanis ezzel a diplomáciai megállapodással négy, az állam által kinevezett püspököt „befogad” a katolikus egyház.

A CCPA-t Mao Ce-tung idején alapították, azért, hogy a katolikus egyház helyett egy állam által működtetett rendszer állhasson. A „valódi” katolikus egyház híveit tovább üldözték, a föld alá kényszerítették, a katolikusok a társadalom peremén maradtak, bujdokolva, üldöztetéseknek kitéve.

Kína rangidős elöljárója többször tett már nyilatkozatot tett a megállapodás ellen. Hamis püspökökkel leromboljátok az egyházat, mondta egy napokban adott interjúban. Zen érsek szerint a kinevezendő püspökök befolyása miatt az állam nyomást tud gyakorolni a föld alatt működő egyházra is. Ha a körzeteinkben működő földalatti egyház helyettesítve lesz a CCPA-val, folytatta, akkor a híveinknek otthon kell imádkozniuk. Az érsek ugyanakkor figyelmeztet a szakadás kísértésére is: ha Ferenc pápa alá is írja az egyezményt, akkor sem szabad lázadnunk ellene, tette hozzá.

(catholicherald.co.uk)

(fotó:asianews.it)

süti beállítások módosítása