Európa menekültügyi püspöke szerint a magyarok nem idegengyűlölők
SZEMlélek 2016. október 07.

Európa menekültügyi püspöke szerint a magyarok nem idegengyűlölők

Érdekes beszélgetést közölt a Vatikáni Rádió Ägidius Zsifkovics kismartoni püspökkel, aki másként értékeli a magyar népszavazást, mint a kormányfőnk. Kerestük az erről szóló cikket a rádió magyar nyelvű honlapján, ám eddig nem leltük nyomát.

- Érthető az aggodalom, közös megoldást kell találni, kontrollálatlan folyamat helyett ellenőrzött procedúra szükséges - nagyjából így foglalható össze a COMECE (az EU püspökkari konferenciáiból álló bizottság) menekültügyért felelős püspökének véleménye. Mivel magyar nyelven egyelőre nem elérhető ismereteink szerint az interjú összefoglalója, az alábbiakban a Vatikáni Rádió német honlapjának írását közöljük.

zsifkovics.jpg

Európa menekültügyi püspöke megvédi Magyarország polgárait az idegengyűlölet  vádjától. A vasárnapi érvénytelen  népszavazás megmutatja, hogy a magyarok többsége nem osztja kormányuk menekülteket kirekesztő politikáját. Ezt mondta a kismartoni (Eisenstadt) Ägidius Zsifkovics püspök a Vatikáni Rádióval folytatott beszélgetésben.

Zsifkovics a COMECE menekültügyi és integrációs megbízottja, egyházmegyéje pedig Kelet-Ausztriában található, Magyarországgal határos. Az ott megtartott, menekültek befogadásáról folytatott referendumhoz hiányzott a szükséges többség, a legalább 50 százalék helyett kevesebb, mint 44 százalék ment el a választásra jogosultak közül, noha közülük 98 százalék helyesnek tartja Orbán Viktor kormányának kirekesztő politikáját. - Összességében kell látnunk az eredményt, a számokat arányosan kell viszonyítanunk a teljes lakossághoz - észrevételezte Zsifkovics.

Világos az üzenet, mégpedig az, hogy a magyarok többsége ezt a felhatalmazást, ezt az utat ilyen módon nem támogatja.

A püspök ellentmond ezzel a magyar kormányfőnek: Orbán önmagát és politikáját a népszavazás által megerősítve látja.

Zsifkovics egyidejűleg megértést tanúsít azon osztrákok felé, akik a tömeges bevándorlás miatt aggódnak. Ausztria - szemben Magyarországgal - az elmúlt évben számos menekültet befogadott. Közel 90 ezret, ez a lakosság létszámát tekintve arányában több, mint amennyit Németország befogadott. Eközben az osztrák lakosságban, miként az osztrák politikában sokak véleménye megváltozott. - A lakosság nem tudja támogatni, hogy a dolgok kontrollálatlanul történjenek. Az egész EU számára követelmény a teljeskörű megoldás, különben egyre jobban belebonyolódunk ezekbe az államonkénti, nacionalista megoldásokba, egyre több ország fogja felhúzni a saját kerítését, szétválasztva az embereket egymástól. Hiszem, hogy Ausztriában alapvető adottság a nyitottság és segítőkészség, de az osztrákok jobban szeretnék, ha ezek a dolgok kontrolláltan, egészséges, normális procedúra mentén történnének - fogalmazott a főpásztor.

Zsifkovics püspök jelenleg egy zarándokcsoporttal Rómában tartózkodik, a szerdai általános kihallgatás során Ferenc pápával is találkozott.

- Neki is elmondtam, hogy a menekültáradatban, amely bennünket is elért, egyházmegyei és ausztriai egyházi szinten arra törekedtünk, hogy mindenekelőtt a határon segítsünk. Minden erőnket abba fektettük, hogy az embereket helyes módon be tudjuk fogadni. Mondtam továbbá, hogy nálunk még nem húzták fel kerítést, s mi egyházként nyitottak akarunk maradni, segíteni akarunk az embereknek. Erre a pápa kérte, hogy dolgozzunk tovább ebben az irányban. Mindenkinek hálás, aki ebben a feladatban elköteleződik - összegezte a pápával folytatott párbeszédét Európa menekültügyért felelős püspöke.

(Fotó: VR)

süti beállítások módosítása