A szeretet vallása Kamerunban felemelte a nőket
SZEMlélek 2016. szeptember 23.

A szeretet vallása Kamerunban felemelte a nőket

Kamerunban, ahol hagyományaik szerint a nőt értéktelennek tartják, a térségben működő katolikus apostoli munkának gyümölcseként már a férfiakkal egyenrangú tisztelettel övezik az asszonyokat.

Mielőtt a Fokoláre Mozgalom megérkezett hozzánk a nőknek nem volt szava, de a mozgalom sok dolgot tanított nekünk, mondta Nicasius Nguazong, aki Nwangong település Fon-ja, ami királyhoz hasonló rangot jelent.

pilgrims_from_camerum_at_the_general_audience_in_st_peters_square_sept_21_2016_credit_daniel_ibanez_cna.jpg

Nicasiusnak és 40 zarándoktársa, köztük az északnyugati kameruni klánok vezetői, azért utaztak Rómába, hogy megünnepeljék a Fokoláre Mozgalom térségükbe, Bangwába érkezésének 50. évfordulóját. Szerdán részt vettek a pápa általános audienciáján, és néhányan találkoztak Ferenccel pápával személyesen is.

Mafue Christina Fontem (aki a királynőhöz hasonló rangon áll) a sajtótájékoztatón tanúságot tett arról, hogy édesapja miután találkozott a Fokoláre Mozgalom alapítójával, Chiara Lubich-kal, kampányt indított a nők továbbtanulásáért.

chiara-lubich-con-i-due-fon.jpg

- Ennek köszönhetően vagyunk itt mi, az ő gyermekei, akik iskolába járhattak, és köztünk van az ő unokája is, aki Németországból jött. - mondta Mafue Christina. - Hagyományaink szerint mindig azt mondtuk: a nő semmit nem ér. De Chiara érkezésével a nők egyenrangúak lehetnek.

A Fokoláre Mozgalom érkezése előtt nem bátorították a lányokat a tanulásra, mert azt gondolták, hogy az ő helyük a konyhában van, mondta Nicasius. Most a nők és a férfiak megosztják a házimunkákat, folytatta Mafue Christina, ahelyett, hogy a nők csinálnának mindent – gyermekükkel a hátukon hasogatni a tűzifát többek közt.

Szeretni egymást, ahogy Jézus szeret minket, ezt a Fokoláre Mozgalom tanításából tudjuk.

Mafue Christina egy másik történetet is megosztott: az egyik asszony kiment a farmra és mire visszajött a férje meleg fürdővel várta és arra kérte, pihenjen. Nagyon meg volt lepődve az asszony, mert ez a gondoskodás nem volt a kultúrájuk része. Ez a szeretet vallásának kultúrája, tette hozzá.

Már a hagyományos tanácsokban is elfogadott, hogy a nőknek is van szava és felelősségteljes pozíciókat ruháznak rájuk, vázolta fel Nicasius a férfiak oldaláról a változásokat.

patience.jpg

- A Fokoláre Mozgalom és a katolikus egyház áldásos munkája nem érhet véget a térségünkben! – zárta Nicasius a beszélgetést.

A Chiara Lubich által alapított mozgalom 1943-ban, a II. világháború idején jött létre, spirituális és szociális megújulást kínálva. Mára a világ minden területére eljutott, célja, hogy egységet hozzon a párbeszéd és a kapcsolatok által az emberek és a kultúrák közt. Habár katolikus gyökerei vannak, de a mozgalomhoz tartoznak a világ mindentájáról különböző korú, hívatású, vallású és kultúrájú emberek.

(CNA)

(fotók: focolare.org)

A Fokoláre Mozgalom kameruni tevékenységéről ITT olvashat.

süti beállítások módosítása