Star Trek, a béke példája
SZEMlélek 2016. szeptember 15.

Star Trek, a béke példája

Az amerikai sci-fi sorozat bemutatásának 50. évfordulóján a L’Osservatore Romano vatikáni újság éltette a műsort, mert az a béke példájával járt elő a zavaros ’60-as években.

A hidegháború idején, 1966. szeptember 8-án indult tévésorozat a béke, a tolerancia és az együttműködés valódi modelljét mutatta be, miközben a világban atombunkereket építettek, olvasható a cikkben.

3043000-poster-1280-leonard-nemoy-spock-dead-rip.jpg

James Kirk kapitány és hűséges legénysége távoli galaxisok beutazására és új civilizációk felfedezésére vállalkozott, hogy békés kapcsolatokat építsenek az egyenlőség jegyében. De a csapat összetétele is példamutató és jelentőségteljes volt: egy földönkívüli, egy afro-amerikai nő és egy japán férfi. Talán ma már nem ütközünk meg ezen, de a sorozat indulásának idején Amerika éppen kilépett a Japánnal folytatott véres háborúból, így a faji feszültségek is megjelentek. Akárcsak a vasfüggöny mögötti országokkal való kapcsolat, ami a sorozatban Vulcan bolygóval való kapcsolathoz hasonlítható, ami egyben Spock otthona is volt, aki félig vulcani, félig ember.

A vatikáni újság szerint a sorozat, ami egy korszak jelképe, bemutat egy teljesen emberi utazást az egymás megértésének keresésébe. Egy olyan utazást, amire mindig szükségünk van.

Hosszú és eredményes életet!

(catholicherdald.co.uk)

süti beállítások módosítása