Kavics az állam cipőjében
prunuscerasus 2016. szeptember 15.

Kavics az állam cipőjében

Egy évvel ezelőtt készült képek a Keleti pályaudvaron uralkodó embertelen helyzetről és a magyarokról, akik segítséget nyújtottak a menekülteknek – virággal, cipővel, étellel, jó szóval. A francia Croc házaspárt ez is motiválta abban, hogy a Jezsuita Menekültszolgálat franciaországi misszióját működtesse és ennek köszönhető, hogy szeptember 13-án vendégei voltak Süveges Gergő beszélgetéssorozatának, melynek a Párbeszéd Háza adott otthont.

Michel és Elisabeth Croc lehetne egy unokákat vagy macskákat babusgató, jómódban élő nyugdíjas házaspár valahol Dél-Franciaországban. De ők a jezsuita körökben járatos hívást életre váltva „oda mennek, ahova senki sem megy”. Így dolgoztak 4 évet Algériában menekültek közt önkéntesként és dolgoznak jelenleg is: a franciaországi Jezsuita Menekültszolgálat, a Jesuit Refugee Service (JRS) elnöke, a korábban mérnökként hidak építésével foglalkozó Michel ma is hidakat épít, ahogy ő mondta, csak már más formában.

dsc_0086.JPG

A JRS által indított Welcome en France elnevezésű program keretében 2015 nyara óta 1000 befogadó családdal állnak kapcsolatban 45 francia városban. Ha a Franciaországban regisztrált menedékkérőket az állam nem tudja elszállásolni, akkor jönnek a civil szervezetek, akik megpróbálnak megoldást találni arra, hogy senki ne kerüljön utcára. A Welcome en France francia családoknál keres helyet a menedékkérőnek, aki legfeljebb 4-6 hetet tölthet egy családnál, tutorok segítik a beilleszkedésben, és hogy saját lábára tudjon állni. Ha a menedékkérőnek a megszabott időnél többre van szüksége, akkor másik családhoz kerül, egészen addig, amíg meg nem oldódik a helyzete. A befogadó család nem kap fizetséget a befogadott után, a szervezet csak az alapvető költségeket tudja megtéríteni számukra. A programot magánadományokból működtetik, nem kapnak állami támogatást, még ha az állam hiányosságai hívták is életre a kezdeményezés. Bár, amit a Welcome en France program nyújt az nem az állam feladatköre, hiszen a menedékkérő megismerkedhet a francia család mindennapjaival, szokásaival, életével.

11181767_10153602641212236_2752536912839544880_n.jpg

A program igen népszerű lett, köszönhetően Ferenc pápa felhívásának és a képeknek, amikkel nap mint nap találkoznak a média által, így az elmúlt egy év alatt a befogadó családok száma megháromszorozódott. 2015 nyara óta 400 menedékkérőt tudtak átmenetileg családoknál elszállásolni, ami elenyésző a fedél nélkül maradt 20 ezer menedékkérő számához képest (ez egynegyede az összes francia menedékkérők számának). Mégis a Szolgálat munkája és jelenléte igen fontos, hiszen, mint egy kavics az állam cipőjében, a rendszer hiányosságaira hívja fel a figyelmet.

Akik idejönnek, azok nem leigázni szeretnének, mondta Michel, hanem azért kellett eljönniük, mert egyszerűen nem tudtak ott tovább élni. Számukra sokkal erősebb az, amiért el akarnak jönni az országukból, mint az, amiért mi feltételezzük, hogy ők ide akarnak jönni országainkba. Nem feltétlen Európa a menekültek célja, ezt mutatja az is, hogy az afgán menekültek 80%-a Pakisztánban és Iránban van. A Földközi-tenger két partja nagyon eltérő, folytatta Michel, mind gazdaságilag, mind társadalmilag, ezért párbeszédre van szükség, aminek nagyon fontos része az is, hogy belássuk, hogy az áthelyezési program nem működik. Ebben igaza van Orbán Viktornak is, hogy ez a megoldás, amit az áthelyezési programmal kínálnak, nem fog előre vinni, ám a kérdés nem csak fekete és fehér, tette hozzá a JRS elnöke.

dsc_0098.JPG

A befogadás a befogadók számára is új világot nyitott meg. A befogadottak legtöbbje muszlim, de a Croc házaspár találkozott olyan menedékkérő párral is, akiknek vegyes (keresztény-muszlim) házasságuk miatt menekülniük kellett. A Croc házaspár tapasztalatai szerint minél kisebb egy település, annál könnyebb a befogadás. A befogadott már nem csak egy menekült, hanem neve lesz és története: ő lesz Flamur, akivel virágot szedtünk. Egy maratoni futó történetét is megosztotta Elisabeth, aki menedékkérőként érkezett egy kis városba, ahol ma már ő az ott élő gyermekek futóedzője. Ahogy a Croc házaspár mondta:

Az idegengyűlölet legjobb ellenszere a megismerés.

A párizsi merényletek hatására egy befogadó család sem lépett ki a programból. Tudják, hogy a befogadottak nem terroristák. A merényleteket elkövetők mind franciák vagy belgák voltak, nem a menedékkérők közül kikerültek.

Ne féljünk a találkozástól, mert az gazdagít, a befogadott és befogadó oldaláról is, zárta a beszélgetést Elisabeth.

A beszélgetés magyarországi Jezsuita Menekültszolgálat és a Párbeszéd Háza szervezésében, Süveges Gergő által vezetett sorozatának részeként valósulhatott meg. A képeket köszönjük a szervezőknek és a JRS France-nak!

HD

süti beállítások módosítása